Roladki lukrecjowe
Lukrecja nie jest szczególnie wyczuwalna, natomiast mięso nabiera niezwykłego smaku, ciepłego i aksamitnego. Warto wypróbować ten przepis.
Jest 50 razy słodsza niż cukier i od dawna stosuje się ją jako dodatek do żywności. Lukrecja najczęściej kojarzy się z czarnymi jak smoła cukierkami. Ale sprawdza się nie tylko w słodyczach, bo posiada także inne właściwości. Jak udowadnia Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", doskonale komponuje się z mięsem.
Blogerka podkreśla, że w tym przepisie lukrecja nie jest szczególnie wyczuwalna, natomiast mięso nabiera niezwykłego smaku - ciepłego i aksamitnego. Warto dodać, że korzeń lukrecji od tysięcy lat wykorzystuje się do celów leczniczych. Doceniane jest m.in. jego działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe, antyoksydacyjne i łagodzące.
Zobacz również:
Najlepsze diety