Sery na każdą okazję
Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.
03.11.2006 | aktual.: 27.06.2010 16:11
Organizowanie przyjęć daje wiele radości, ale jest tez bardzo czasochłonne. Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.
Kultura jedzenia serów wywodzi się z krajów zachodnich – Francji, Holandii czy Włoch. W samej Francji można spróbować niemal pięćset rodzajów tego przysmaku w różnych gatunkach, smakach i kształtach. W Polsce oczywiście tylu gatunków nie uda nam się kupić, ale nie zmienia to faktu, że liczba amatorów serów ciągle rośnie. Ze względu na wyśmienity smak i łatwość przygotowania, podczas przyjęć i bankietów coraz częściej możemy posmakować sery.
Ciekawe urozmaicenie
Jako przekąski, zamiast pracochłonnych koreczków, lub jako deser, można więc zaserwować przysmaki Francuzów. Szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne i efektowne są właśnie półmiski z serami. Dobrze dobrane i do tego odpowiednio podane sery na pewno zasmakują gościom i będą stanowić ciekawe doświadczenie dla osób, które w swym menu ograniczają się do zwykłego sera żółtego.
Jak dobrać sery
Aby półmisek prezentował się okazale oraz aby dopasować nawet najbardziej wybrednym gościom, najlepiej przygotować co najmniej pięć gatunków sera. Przy doborze gatunków warto postarać się, by ich smak był jak najbardziej zróżnicowany – od bardzo łagodnych po ostre i w tej właśnie kolejności można je podawać gościom do spróbowania. Sery powinny też być różnego rodzaju – twarde, miękkie, kozi, żółty, z pleśnią białą, niebieską. Aby półmisek ciekawiej wyglądał, można tak podobierać sery, by każdy był innego kształtu.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Jak kroić sery
Sery można podać gościom, aby każdy sam sobie ukroił, lub też serwować już przygotowane do zjedzenia. Każdy kształt sera powinien być krojony według pewnych zasad.
1. jeżeli ser jest kwadratowy lub okrągły, należy go kroić tak jak tort
2. sery z pleśnią niebieską powinno się kroić ukośnie
3. małe okrągłe serki przekraja się na pół
4. sery cylindryczne kroi się w talarki o szerokości ok. 1 cm
5. jeżeli ser ma kształt piramidy, prostopadłościanu lub stożka trzeba go kroić pionowo
6. trójkątne sery przekraja się na trójkąty
7. sery podłużne kroi się tradycyjnie w plastry o grubości ok. 1 cm
Jak i kiedy podawać
Francuzi jedzą sery po daniu głównym. Najczęściej są one podawane zamiast deseru, lub też tuż przed nim. Najładniej prezentują się na drewnianej desce, ozdobionej owocami i orzechami. Jako dodatek najlepiej podać oczywiście francuską bagietkę. Sery wyśmienicie pasują do win – tu przy doborze trzeba kierować się smakiem – sery ostrzejsze najlepiej smakują z winem półwytrawnym lub wytrawnym. Najprościej kierować się zasadą, że tym łagodniejsze wino, tym delikatniejszy ser. Smacznego!!!
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW: