GotowaniePrzepisyStereotypom mówimy nie!

Stereotypom mówimy nie!

Głęboko w naszej świadomości tkwią pewne stereotypy dotyczące wyjątkowych walorów niektórych potraw. Nie zawsze jednak posiadane przez nas informacje pokrywają się z prawdą.

Stereotypom mówimy nie!
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS

Głęboko w naszej świadomości tkwią pewne stereotypy dotyczące wyjątkowych walorów niektórych potraw. Nie zawsze jednak posiadane przez nas informacje pokrywają się z prawdą.

Szpinak dodaje sił i chroni przed anemią

Tak i nie. Zawiera on wprawdzie duże ilości żelaza i wapnia, ale są one wykorzystywane w niewielkim stopniu z powodu obecności kwasu szczawiowego. Szpinak jest natomiast bogatym źródłem jodu, miedzi, witamin i kwasu foliowego.

Sól szkodzi

Tak i nie. Nadmiar soli podrażnia błonę śluzową żołądka, wywołując jej stany zapalne i może przyczynić się do raka żołądka. Spożywanie dużych ilości soli prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych i martwicy tkanki mózgowej. Sól stosowana jest jednak również jako lek przeciw kurzajkom i katarowi, pomaga przy chorych zatokach i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Od ziemniaków i makaronu się tyje

Nieprawda. Jeśli nie są podawane z sosami, masłem lub tłustą śmietaną. Wchodzące w skład potraw mącznych i ziemniaków węglowodany są o połowę mniej tuczące od tłuszczy, a ich przemiana pochłania dodatkową ilość kilokalorii.

Czerwone wino jest dobre na serce

Tak. Wino, zwłaszcza czerwone i ziołowe, zawierające fosforany i żelazo, łagodzi stany wyczerpania i objawy nadmiernej nerwowości. Znajdujące się w winie naturalne przeciwutleniacze i zdolność do obniżania złego cholesterolu we krwi sprawiają, że regularne spożywanie niewielkich ilości tego trunku znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej i udaru mózgu.

KSIĄŻKI KULINARNE NASZYCH MISTRZÓW:

Tak. Zawarta w niej kofeina pobudza żołądek do produkcji soków trawiennych. Dlatego wypita po skończonym posiłku filiżanka kawy przyspiesza i ułatwia trawienie. Nie poleca się jednak picia jej między posiłkami.

Owoce morza są doskonałym afrodyzjakiem

Prawdopodobnie. Posiadają one (zwłaszcza ostrygi) dużo cynku, bez którego organizm mężczyzny nie może się obejść. Cynk zapobiega chorobom prostaty i wspomaga ich leczenie. Ponadto - wiara czyni cuda.

Ciepłe mleko przed snem ułatwia zasypianie

Nieprawda. Zawarte w mleku aminokwasy powodują wzrost poziomu adrenaliny i pobudzenie organizmu, dlatego produkty mleczne spożywa się najczęściej na śniadanie.

Jedzenie ryb pobudza pracę mózgu

Tak. Mięso ryb zawiera spore ilości fosforu, niezbędnego do utrzymania prawidłowej struktury tkanki nerwowej. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu komórek mózgowych i osłabić zdolności intelektualne.

KSIĄŻKI KULINARNE NASZYCH MISTRZÓW:

Niestety nieprawda. Są one bowiem bogatym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, które spożywane w nadmiarze zamieniają się w tłuszcz i odkładają w tkankach. Najbardziej kaloryczne są brzoskwinie, morele i winogrona.. Najmniej tuczą arbuzy, grejpfruty i jabłka. Dzienna porcja owoców nie powinna przekraczać 250 g. Bez ograniczeń można jeść warzywa.

Ostre przyprawy powodują wrzody żołądka

Nie. Jednak u osób z chorobą wrzodową, pieprz i inne przyprawy, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych, mogą zaostrzyć stan chorobowy.

Produkty bez konserwantów są zdrowsze i smaczniejsze

Prawda i nie. Wiele substancji barwiących, zagęszczających czy konserwujących żywność to naturalne, całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia dodatki. Bez nich jedzenie szybko pleśniałoby i gniło, powodując przykre w skutkach zatrucia pokarmowe. Do “bezpiecznych” dodatków należą: karmel, glutaminian sodu, sól, pektyny.

KSIĄŻKI KULINARNE NASZYCH MISTRZÓW:

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)