Choć pochodzą z dalekich regionów świata, są powszechnie dostępne i stosunkowo tanie. Najnowszy hit wśród miłośniczek zdrowego stylu odżywiania? Sproszkowane bomby witamin i minerałów, które można dodawać do sałatek, koktajli i jogurtów.
Choć pochodzą z dalekich regionów świata, są powszechnie dostępne i stosunkowo tanie. Najnowszy hit wśród miłośniczek zdrowego stylu odżywiania? Sproszkowane bomby witamin i minerałów, które można dodawać do sałatek, koktajli i jogurtów. Chlorella, owoc baobabu, korzeń macy, moringa - to właśnie te produkty gwarantują nam największą dawkę energii , wzmacniają odporność i pomagają schudnąć! Występują pod postacią skondensowanego pyłku, więc ich działanie jest natychmiastowe. Superfood w proszku można stosować w małych ilościach. Wystarczy mała łyżeczka dziennie dodana do dań, by zapewnić sobie potrzebną dawkę witamin, minerałów i mikroelementów.
Chlorella
Słodkowodna alga dostępna w wersji sproszkowanej ma intensywny, zielony kolor. Zawdzięcza go chlorofilowi, czyli naturalnymi barwnikowi. Największą zaletą alg jest bardzo wysoka zawartość błonnika i pełnowartościowego białka. Ta roślina zawiera aż 20 różnych witamin oraz wiele ważnych dla naszego organizmu pierwiastków, m.in. wapń, cynk, jod i żelazo. Ma właściwości oczyszczające. Pomaga usunąć z wątroby toksyny i znakomicie reguluje trawienie.
Korzeń macy
Buduje mięśnie, zwiększa wytrzymałość, świetnie wpływa na poprawę kondycji. Maca, z zwłaszcza jej korzeń, od wieków była uważana przez Inków za naturalne lekarstwo na wiele chorób. Rośnie na zboczach peruwiańskich Andów, a jak korzeń przypomina naszą rodzimą rzodkiew. I to właśnie sproszkowany korzeń ma najwięcej cennych właściwości, których fanką jest m.in. Anna Lewandowska. Na swoim blogu chętnie podaje przepisy na koktajle i smoothie z dodatkiem macy. Roślina jest źródłem wysokiej jakości węglowodanów, które zapewniają stały dopływ energii do organizmu. Zapobiega również anemii, bo jest istotnym źródłem żelaza. Jej regularne jedzenie pozwala obniżyć poziom cukru we krwi.
Moringa
Niezwykła roślina, której korzenie przypominają w smaku chrzan, a liście szpinak. Po wysuszeniu staje się znakomitą przyprawą do wielu dań oraz dodatkiem do odchudzających naparów czy koktajli. Moringa to doskonałe źródło błonnika, które na długo zapełnia żołądek. Łyżeczkę proszku zalewamy ciepłą wodą i wypijamy wieczorem, przed pójściem spać. Taki napój wycisza, koi nerwy i poprawia trawienie.
Owoc baobabu
Baobab przez wieki był nazywany drzewem życia. To prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. W Afryce owoce baobabu są powszechnie dostępne. U nas można je kupić w postaci suszonego miąższu. Są zbierane z drzew, następnie suszone i mielone na mączkę o niezwykłych właściwościach dla zdrowia. Ma ona więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej żelaza niż wołowina. Jest bogata w wapń, pierwiastek który decyduje o dobrej kondycji kości i zębów. Owoc baobabu znalazł się na liście najmodniejszych produktów, które wszyscy będą chcieli jeść w 2016 roku.
Spirulina
Alga o tej nazwie już od dawna była chwalona za właściwości detoksykujące. Nic dziwnego, że intensywnie zielony proszek jest tak bardzo polecany przez dietetyków. Spirulina nie tylko odtruwa organizm. Jest także źródłem ważnych składników, których brakuje w diecie współczesnych ludzi. Chodzi głównie o żelazo, jod i kwasy tłuszczowe. Zielone algi dostarczają również pełnowartościowego białka.
Mro/ Kobieta WP