Nie ma lepszego rosołu. Domownicy będą prosić o dokładkę
Rosół należy do twoich ulubionych, popisowych zup? Ta prosta zmiana w jego przygotowaniu sprawi, że podkręcisz smak potrawy. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce, znana ze swojego głębokiego smaku i wartości odżywczych. Tradycyjnie przygotowywany na bazie różnych mięs, takich jak kaczka, indyk czy wołowina, z dodatkiem warzyw, jak marchew, pietruszka i seler. W przeszłości często dodawano do niego kalarepę, która dodaje słodyczy i pikantności.
W jaki sposób wyciągnąć z rosołu jeszcze więcej smaku? Wystarczy zastosować jedną prostą zmianę w trakcie jego przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole
Lepszego rosołu nie jadłeś. Mała zmiana przyniesie ogromny efekt
Współczesne przepisy na rosół często sięgają po mniej konwencjonalne składniki, takie jak kurze łapki, które wzbogacają zupę o kolagen i inne wartości odżywcze. Dodatek goździków, znanych z właściwości antyoksydacyjnych, może podkreślić smak i nadać zupie orientalnego posmaku. Rosół jest nie tylko smacznym daniem, ale także domowym lekarstwem na przeziębienia.
Aby zupa miała jeszcze więcej aromatu i witamin, przygotujmy ją z gęsiny. W ten sposób wzbogacimy potrawę o kwasy omega-3 i omega-6, a także cynk, magnez, fosfor oraz witaminy A, B, C, E i PP.
Jak przygotować rosół z gęsi? Oto najprostszy przepis
Składniki
- dwie pietruszki;
- jedna porcja gęsiny (możemy wykorzystać korpus, szyję lub skrzydła);
- por i cztery średniej wielkości marchewki;
- jedna duża cebula;
- trzy ząbki czosnku;
- przyprawy: cztery laurowe listki, trzy goździki, 4-5 ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku;
- cztery litry wody.
Przygotowanie
Dokładnie umyj gęsinę oraz warzywa. Obierz seler, ząbki czosnku i cebulę. Umieść w garnku wszystkie składniki, oprócz soli i pieprzu, i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia. W momencie pojawienia się białej piany sięgnij po łyżkę cedzakową o małych oczkach i zbierz powstałe szumowiny. Wówczas zmniejsz ogień, gotuj dalej rosół przez dwie godziny, koniecznie pod przykryciem. Pod koniec gotowania dopraw rosół solą i pieprzem. Podawaj potrawę z cienkim makaronem, a także świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.