Unikalna metoda gotowania ziemniaków ojca Grande
Ojciec Jan Grande przez wiele lat wyrobił sobie opinię człowieka, który leczył ciało i duszę. Znany wrocławski zakonnik, który słynął między innymi ze wspaniałych przepisów kulinarnych, miał unikalny sposób na gotowanie ziemniaków. Dzięki tej metodzie będą miały wyjątkowy smak.
Ojciec Jan Grande zmarł ponad dekadę temu, jednak legenda bonifratra, który zyskał sławę jako specjalista od ziołolecznictwa, pozostaje wiecznie żywa. Za życia poradniki wydawane przez zakonnika osiągały zawrotne jak na polski rynek nakłady, a frekwencja na jego wystąpieniach była ogromna. Przed gabinetem, w którym przyjmował chorych, zawsze ustawiały się kolejki. Sam zakonnik zawsze powtarzał, że nie jest lekarzem, ale może pokazać, jak wzmocnić organizm między innymi dzięki zmianie nawyków żywieniowych.
Ziemniaki są jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Ojciec Grande miał własny sposób na to, jak ugotować je, by były jednocześnie i smaczne i zdrowe. Jego metoda gotowania ziemniaków, jak pisze "Fakt", pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ćwiczenia na zdrowe kolana
Choć eksperci od odchudzania straszą, że to bomba węglowodanowa i kaloryczna, nie wolno zapominać, że ziemniaki są bogate w potas, witaminę C, witaminy z grupy B oraz błonnik. Jednak tradycyjne gotowanie w zimnej wodzie pozbawia je wielu z tych wartości. Ojciec Grande zalecał wrzucanie ziemniaków do gorącej wody, co pomaga zatrzymać składniki odżywcze. Dodatkowo ziemniaki powinny być gotowane krótko i najlepiej w skórce. Zakonnik zalecał, by starannie je przed włożeniem do garnka wyszorować, ale pod żadnym pozorem nie obierać.
Tak należy gotować ziemniaki. Metoda ojca Grande
Skórka ziemniaków oraz warstwa tuż pod nią są bogate w składniki odżywcze, które mogą przewyższać wartości samego miąższu. Dzięki pozostawieniu jej na czas gotowania zachowujemy więcej witamin i minerałów, które są kluczowe dla zdrowia.
Ziemniaków nie wolno wrzucać do zimnej wody, tylko należy włożyć je do wrzątku. Aby skrócić czas gotowania, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Na każdy litr wody najlepiej dodać szklankę mleka. Można do gotowania dodać także kostkę masła i cebulę.
Ważne jest to, by nie solić ziemniaków od razu, tylko poczekać aż zaczną mięknąć. Na koniec watro odcedzić wodę z gotowania do innego garnka. Dzięki zawartym w niej zdrowym substancjom, wypłukanym z ziemniaków, będzie stanowić doskonałą bazę do zupy lub sosu.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.