FitnessTłuste mleko - pij i chudnij

Tłuste mleko - pij i chudnij

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Tłuste mleko - pij i chudnij
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Przez wiele ostatnich lat dietetycy zalecali spożywanie chudego mleka. Ma to duży związek z modą na rozmiar zero i liczeniem każdej kalorii. Szklanka mleka (250 ml) 3,2 proc. tłuszczu ma 153 kalorie, a szklanka mleka 1,5 proc. tłuszczu 118 kcal. Jak widać - różnica nie jest aż tak duża, ale dla odchudzających się każda kaloria ma znaczenie.

Mleko stało się tematem kontrowersyjnym i podzieliło naukowy świat. Cześć z dietetyków w ogóle nie poleca picia krowiego mleka osobom dorosłych, dowodząc, że jest ono trudno przyswajalne. Inni przekonują, że pijąc mleko przyczyniamy się do mocnych kości, zdrowych zębów, skóry i włosów. A większość z nas, bez względu na poglądy mądrych głów, i tak nie wyobraża sobie dnia bez tego białego płynu, chociażby do kawy, czy płatków śniadaniowych.

Teraz coraz częściej badacze mówią, że mleko jest jednak zdrowe pod warunkiem, że sięgamy po tłuste. To o zawartości 0,5 proc. tłuszczu może i nie tuczy, ale nie ma też prawie żadnych wartości odżywczych. Tłuste mleko jest bogate w witaminy takie jak A, D, E, K, które są przez nas łatwo przyswajalne, ponadto wapń i kwas linolowy (CLA), działają antynowotworowo.

To nie koniec dobroczynnego działania tłustego mleka. Kolejne badania pokazują, że jeden z występujących w mleku kwasów tłuszczowych, może chronić przed cukrzycą typu 2 aż o 60 proc. Dowiedli tego naukowcy z Harvard School of Public Health.

Przez 20 lat badali 3736 uczestników. W roku 1992 roku zmierzono ich poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi w tym kwasu oleopalmitynowego występującego w tłustym mleku. Okazało się, że uczestnicy z wyższym jego stężeniem w krwi mieli o 60 proc. niższe szanse zachorowania na cukrzycę.

Na tym nie koniec naukowych dowodów na rehabilitację tłustego mleka. Okazuje się bowiem, że jest nie tylko zdrowe, ale też nie tuczy. Ośmiolatki, które codziennie piją pełnotłuste mleko, ważą średnio o 4 kg mniej, niż dzieci pijące je rzadko lub zastępujące chudym - wynika z badań szwedzkich. Nie do końca jednak wiadomo, dlaczego tak się dzieje.

Dietetyczka Susanne Ericsson z Akademii Sahlgrenska analizowała sposób odżywania, otłuszczenie oraz poziom mineralizacji kości 120 zdrowych ośmiolatków. Pobrano też próbki ich krwi do badań. Poza tym dzieci, które piły chude mleko, miały niedobory witaminy D we krwi. Jest ona szczególnie ważna w okresie rozwoju, decyduje bowiem o mocnych kościach, a w późniejszym wieku zmniejsza ryzyko osteoporozy i złamań. Poza mlekiem witamina D jest w tłustych rybach morskich i powstaje pod wpływem słońca.

Według najnowszych badań najzdrowsze jest tłuste mleko, które na dodatek nie tuczy. Warto jednak wybierać te poddawane pasteryzacji w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni. Lepiej więc kupować takie z krótkim terminem przydatności do spożycia zamiast UHT.

mos/kg

dietabmimleko

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (65)