FitnessUdane odchudzanie

Udane odchudzanie

11 sposobów dla tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów, ale nie lubią diet.

Udane odchudzanie

*Postaraj się ograniczyć ilość spożywanych posiłków. Pomogą Ci w tym sprawdzone sposoby. *
*1. Im wolniej - tym skuteczniej *Nie stosuj radykalnych diet. Wystarczy, że zaczniesz jeść 5 małych posiłków dziennie. Na małe porcje organizm reaguje spowolnieniem przemiany materii. Pamiętaj jednak, że gdy wracasz do poprzedniego sposobu żywienia, większe porcje zamieniane są w tkankę tłuszczową, a nie w energię. Stąd bierze się efekt jo-jo.

2. Woda Twoim przyjacielem *W ok. 70% składamy się z wody. Szara, matowa, napięta, nadwrażliwa skóra, skłonna do tworzenia się zmarszczek i starzenia się, świadczy o jej niedoborze. *Woda wypłukuje z organizmu toksyny i złogi, zapobiegając przekształceniu ich w tkankę tłuszczową i cellulit. Utrzymuje skórę w dobrej formie. Szklanka wypita przed posiłkiem zmniejsza apetyt i sprawia, że mniej jemy. Najlepiej dostarczyć organizmowi 2,5 l dziennie (połowę przyjmujemy z posiłkami).

3. Na zimno czy na gorąco? *Każdego dnia jedz tylko jeden gorący posiłek. Porcja mięsa na zimno dostarczy Ci mniej kalorii niż taka sama prosto z patelni. Zimną organizm musi się ogrzać do temperatury ciała, na co zużywa więcej energii.* Śpij w chłodniejszym pomieszczeniu (18-19°C), to zmusi organizm do wydatkowania energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała. Warto nawet spać przy uchylonym oknie, dokładnie się przykrywając. Wtedy, bez najmniejszego wysiłku z Twojej strony, chudniesz we śnie.

*4. Nie waż się codziennie *Jeśli rozpoczęłaś dietę, nie wchodź ciągle na wagę, wystarczy, że zrobisz to raz w tygodniu. Wtedy można zauważyć realne efekty diety. Każdy organizm reaguje indywidualnie, jedni chudną od razu, inni po kilku dniach. Oszczędź więc sobie przykrości, wyniki zbyt częstego ważenia się mogą Cię zniechęcić.

*5. Zmień kolejność *Szczupłe Francuzki zaczynają obiad od sałatki. Zawarty w warzywach błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości.

*6. Lukrecja na łakomstwo Korzeń lukrecji jest słodki dzięki cukrowi o nazwie gliceryzyna. Zawiera też: flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki. Pobudza układ pokarmowy i wątrobę do oczyszczenia z nadmiaru tłuszczu, przeciwdziała wzdęciom i pozwala opanować apetyt na słodycze. *Zalej szklanką wrzątku łyżeczkę lukrecji w proszku, parz 15 min, przecedź. Kiedy poczujesz głód, wypij małymi łyczkami do 3 szklanek dziennie. To napój dla osób zdrowych, przeciwwskazaniem są problemy z nerkami, podwyższone ciśnienie, choroba wrzodowa, ciąża. Wtedy konieczna jest konsultacja z lekarzem.

*7. Niezastąpiony błonnik *Nie tylko ułatwia trawienie, ale dzięki niemu organizm wolniej wchłania glukozę, w efekcie czego dłużej nie czujesz głodu. Jedz więc warzywa i owoce.

8. Kolor niebieski *Zmniejsza łaknienie. Kup niebieskie talerze, a zobaczysz, że będziesz mniej zjadać, nawet jeśli włożysz sobie dużą porcję. Po tygodniu będziesz jeść o 30% mniej!_ _*
*9. Aromatyczni sojusznicy *Wąchanie świeżej lub suszonej mięty, suszonych jabłek albo świeżych wiśni znacznie zmniejsza apetyt, dając uczucie pełnego żołądka.

10. Ocet jabłkowy hamuje apetyt Pij przed każdym posiłkiem szklankę wody z łyżką jabłkowego octu. Wspomaga spalanie tłuszczu, zapobiega jego odkładaniu na brzuchu i udach. Poprawia też wchłanianie żelaza, stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co hamuje apetyt na słodycze. Ocet jabłkowy można kupić, ale można też zrobić samemu.
Zetrzyj owoce wraz ze skórką. 80 dag miazgi zalej litrem przegotowanej wody, dodaj po 10 dag miodu i drożdży do pieczenia oraz 2 dag chleba razowego. Zostaw w ciemnym miejscu bez przykrycia w temp. pokojowej, przemieszaj 3 razy dziennie drewnianą łyżką. Po 10 dniach przecedź, odciskając resztki. Jeszcze raz przecedź, zakryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 dni, aż płyn się ustoi i stanie się jasny, zlej do butelek.

11. Jedz powoli *I najlepiej przy stole, na małym talerzu. Używaj mniejszych talerzy, nakładaj mniej, a będziesz miała wrażenie, że zjadłaś tyle co zawsze. *Staraj się jeść tylko przy stole, w ten sposób unikniesz podjadania. Jedz wolniej, staraj się odkładać nóż i widelec między jednym a drugim kęsem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)