Tyle kosztuje godzina pieczenia. Oto konkretna kwota
Piekarnik można znaleźć w niemal każdej kuchni. Sprawdzi się nie tylko do pieczenia, ale również odgrzewania różnych potraw. Ile kosztuje nas jednak jego używanie?
W niektórych domach używany jest kilka razy w tygodniu, a nawet rzadziej, a w innych codziennie. Czy to jednak aby na pewno opłacalne? Podpowiadamy, jak to obliczyć oraz co zrobić, by mimo wszystko zużywał on jak najmniej prądu.
Ile kosztuje korzystanie z piekarnika?
Stając przed wyborem nowego sprzętu AGD, często zwracamy uwagę nie tylko na jego wygląd oraz funkcje, ale przede wszystkim pobór mocy. To ważne, aby w dobie rosnących rachunków nie obciążać dodatkowo swojego domowego budżetu. To nie oznacza jednak, że np. korzystanie z piekarnika zupełnie nas nie kosztuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Julia Wieniawa o śledzących ją paparazzi i jej domniemanych nowych relacjach w życiu prywatnym
Aby móc obliczyć to, ile zapłacimy za używanie piekarnika przez godzinę, wystarczy wiedzieć, jaką urządzenie ma moc, ile czasu pracowało oraz ile wynosi nasza stawka pobierana za zużycie energii elektrycznej.
Pierwszą informację znajdziemy na tabliczce znamionowej umieszczonej w instrukcji obsługi sprzętu. Zazwyczaj podana jest ona w watach, dlatego trzeba podzielić ją przez 1000, dzięki czemu otrzymamy kilowaty. Przyjmując, że nasz piekarnik ma 2000 W, otrzymamy więc 2 kW, które mnożymy przez czas, w którym urządzenie pracowało (w tym przypadku jest to 1 godzina).
Wiedząc, że w taryfie G11 1 kWh energii kosztuje ok. 0,89 złotych brutto, możemy więc obliczyć, że za godzinę pieczenia zapłacimy ok. 1,78 złotych.
Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.
Jak zaoszczędzi prąd podczas używania piekarnika?
Rachunek za prąd może zwalić z nóg. Właśnie dlatego warto wiedzieć, co zrobić, by nieco go obniżyć. W przypadku piekarnika należy stosować się do kilku zasad, ktore pomogą nam w zużyciu przez niego energii.
W pierwszej kolejności trzeba pamiętać, by podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek. W ten sposób tylko niepotrzebnie ucieka nagromadzone wcześniej ciepło. Dobrą praktyką jest także używanie termoobiegu. Dzięki temu, że temperatura jest równomiernie wszędzie rozprowadzana, nieco przyśpieszamy cały proces jej pieczenia.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl