W PRL‑u pito go na potęgę. Spala tłuszcz i opóźnia procesy starzenia

Czasy PRL-u były okresem, w którym ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, "smocza herbata" stała się popularnym napojem. Jeszcze niedawno zapomniana, obecnie wraca do łask ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Smocza herbata
Smocza herbata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. PŻm

Ta unikalna herbata jest znana pod nazwą, która przywodzi na myśl smoka, a w rzeczywistości jest niczym innym jak czerwoną herbatą z południowych Chin. Charakteryzuje ją wyjątkowo krótki proces fermentacji, co nadaje jej szczególny smak oraz właściwości.

"Smocza herbata" to hit

Smaki "smoczej herbaty" przypadną do gustu osobom, które lubią wyraziste, nieco ziemiste nuty z delikatnymi akcentami drzewnymi czy nawet rybnymi. Jej intensywność przewyższa zielone i czarne odmiany, a zawartość kofeiny jest w niej najwyższa spośród wszystkich herbat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Za jej wyjątkowość odpowiada głównie bogactwo zawartych w niej enzymów i mikroelementów. Dzięki polifenolom napój ten skutecznie wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm oraz regulując procesy trawienne. Korzyści płynące z picia "smoczej herbaty" docenią także osoby cierpiące na nadciśnienie oraz walczące z nadmiarem cholesterolu. Herbata ta jest prawdziwym źródłem cennych elementów, takich jak wapń, fluor, żelazo, magnez i mangan, co czyni ją szczególnie korzystną dla zdrowia kości oraz pamięci.

Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.

Dlaczego warto pić "smoczą herbatę"?

Regularne spożycie czerwonego naparu przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami dzięki obecności flawonoidów i antyoksydantów, słynących z działania przeciwzapalnego, detoksykującego oraz przeciwnowotworowego. Zaleca się jej konsumpcję zwłaszcza w okresach obniżonej odporności lub podczas infekcji. Aby w pełni korzystać z jej dobrodziejstw, warto spożywać filiżankę każdego dnia.

Co więcej, kofeina w niej zawarta uwalnia się stopniowo, działając dłużej niż ta pochodząca z kawy. Aby przygotować idealną filiżankę "smoczej herbaty", wystarczy parzyć ją w temperaturze 96 stopni przez dwie minuty.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
herbatalecznicza herbataczerwona herbata
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)