Blisko ludziWaga w ciąży

Waga w ciąży

Kobieta w ciąży waży więcej i jest to zupełnie naturalne, bo po pierwsze dziecko rośnie, a po drugie przybywa wód płodowych. Często jednak przyszła mama zastanawia się: Czy kilogramy nie mnożą się zbyt szybko, a po urodzeniu dziecka o włożeniu starych dżinsów będę mogła tylko pomarzyć? Ile mogę przytyć, a kiedy powinnam zaniepokoić się swoją wagą?

Przede wszystkim trzeba sobie jasno powiedzieć - w ciąży nie da się nie przytyć.
Kiedy kobieta oczekuje dziecka, jej ciało zmienia się i jest to zupełnie naturalne.

Waga w ciąży
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

12.07.2010 16:00

Kobieta w ciąży waży więcej i jest to zupełnie naturalne, bo po pierwsze dziecko rośnie, a po drugie przybywa wód płodowych. Często jednak przyszła mama zastanawia się: Czy kilogramy nie mnożą się zbyt szybko, a po urodzeniu dziecka o włożeniu starych dżinsów będę mogła tylko pomarzyć? Ile mogę przytyć, a kiedy powinnam zaniepokoić się swoją wagą? Przede wszystkim trzeba sobie jasno powiedzieć - w ciąży nie da się nie przytyć.

Kiedy kobieta oczekuje dziecka, jej ciało zmienia się i jest to zupełnie naturalne. Przede wszystkim zaokrągla się brzuszek, w którym z tygodnia na tydzień rośnie maleństwo, powiększają się piersi, zwiększa się ilość krwi i płynów ustrojowych. Niektóre nie mają zbyt dużego przyrostu tkanki tłuszczowej, u innych przybywa jej w okolicach ud i bioder.

Prawidłowa waga

Niemal każda przyszła mama martwi się swoją wagą. Porównuje się z koleżankami, słucha opowieści cioć i koleżanek i dochodzi do wniosku, że przybiera na wadze zbyt wolno, albo zbyt szybko, zdecydowanie za mało, albo za dużo. I jak tu nie zwariować od nadmiaru dobrych rad i wskazówek? Przede wszystkim należy polegać na opinii lekarza prowadzącego, który rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące prawidłowej wagi.

Czasami przyszłe mamy, chociaż się tym zamartwiają, to jednak nie konsultują swoich obaw ze specjalistą sądząc, że zdrowie dziecka w tej sytuacji jest najważniejsze. To prawda, ale nie ma potrzeby, żeby krępować się go o to zapytać. Dobry lekarz sam powinien zwrócić na to uwagę.

Wiele zależy od tego, czy przed ciążą kobieta miała problemy ze zbędnymi kilogramami, czy też nie. Te o prawidłowej wadze powinny przytyć 10-14 kg; u kobiet z nadwagą masa ciała do rozwiązania nie powinna być większa niż 6-7 kilogramów; natomiast osoba z niedowagą nawet jeśli przytyje 17 kilogramów to nie ma powodów do niepokoju. Przy czym wzrost wagi w ciąży powinien być równomierny.

Nie ma co popadać w obsesję, ale dobrze jest zważyć się raz w tygodniu. W pierwszym trymestrze waga nie powinna się zwiększyć więcej niż 2 kg, w drugim 5-6 kg, a w ostatnim: 4-6 kg. Waży przede wszystkim sam maluszek - 3–4 kg pod koniec ciąży; macica - 1 kg; łożysko - około 1 kg, krew i inne płyny ustrojowe: 3 kg, płyn owodniowy - 1–2 kg, piersi do 2 kg. Zdarza się i tak, że na początku ciąży kobieta chudnie, bo cierpi na mdłości i brak apetytu. Z lekarzem powinna skonsultować się, kiedy straci na wadze więcej niż 3 kilogramy.

Jak się odżywiać?

Jeszcze nasze babcie mogły wierzyć, że w ciąży kobieta, żeby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, musi jeść za dwóch. Dziś już wiadomo, że ten pogląd można włożyć między bajki i nie dać się utuczyć mamie, teściowej, czy bratowej, które dla rzekomego dobra dziecka podsuwają coraz to inne smakołyki.

A z drugiej strony, chociaż warto zadbać o to, żeby po urodzeniu dziecka nie zostać z kilkunastoma zbędnymi kilogramami, to jednak dieta w ciąży, to najgorszy z możliwych pomysłów. Niedowaga w tym czasie jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka. Maluchy wychudzonych mam częściej rodzą się przedwcześnie, z niską masą urodzeniową i zaburzeniami neurologicznymi: wadami wzroku, słuchu, opóźnieniem rozwojowym.

Jest to spowodowane niedożywieniem, przy czym warto zapamiętać, że takie objawy mogą mieć dzieci kobiet, które przytyły w ciąży, ale nie odżywiały się prawidłowo. Zamiast więc jeść za dwóch, lepiej zadbać, żeby w diecie nie zabrakło białka, witamin i mikroelementów. Przy czym nakładać sobie małe porcje, ale częściej.

Regularne badania pozwalają też kontrolować, czy nie ma niedoborów mikroelementów. Zachcianki to jeden z przyjemniejszych przywilejów ciąży, mimo to warto zrezygnować z czipsów i fast foodów, ale też ograniczyć słodycze. I nie trzeba wcale diety cud, żeby nie utyć w ciąży.

Zgubić zbędne kilogramy

Zazwyczaj nadmiernie tyją kobiety, które zawsze miały skłonność do gromadzenia zbędnych kilogramów. I kiedy wcześniej potrafiły sobie odmówić czegoś w imię zgrabnej figury, oczekiwanie na maleństwo stało się okazją do pofolgowania apetytowi. Zdarza się też, że w ciąży ujawniają się także problemy zdrowotne sprzyjające nadwadze, np. zaburzenia endokrynologiczne.

Po porodzie u wielu kobiet szybko mijają wcześniejsze obawy dotyczące zmian w figurze. Tuż po narodzinach dzidziusia młode mamy tracą 5-7 kg. Tyle waży dziecko wraz z wodami płodowymi i łożyskiem. W ciągu następnych kilku dni ubywa im około 2 kg. Zazwyczaj wracają do poprzedniej wagi w kilku miesięcy po porodzie. Szybciej kobiety, które karmią piersią, niż te, które z jakichś względów nie decydują się na to, albo nie mogą. Inne długo nie potrafią poradzić sobie z kilogramami, które przybrały w ciąży. Im potrzebna będzie dieta i ćwiczenia.

Źródło artykułu:WP Kobieta
dietaciążadziecko
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)