Witamina D poprawia funkcjonowanie mózgu
Masz trudności z koncentracją i zapamiętywaniem podstawowych rzeczy? Może to odpowiednia pora, aby zacząć stosować właściwą dietę dla mózgu.
10.12.2012 | aktual.: 10.12.2012 11:20
Masz trudności z koncentracją i zapamiętywaniem podstawowych rzeczy? Może to odpowiednia pora, aby zacząć stosować właściwą dietę dla mózgu. Nowe badania francuskich naukowców sugerują, że kobiety, które nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości witaminy D, są narażone na zaburzenia procesów poznawczych, co w efekcie może przyczyniać się do demencji. Co zatem jeść, aby pozbyć się problemów z pamięcią?
Badania opublikowane w Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences wykazały, że witamina D odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu. Uczeni dowiedli, że niskie stężenie witaminy D we krwi wiąże się z wystąpieniem zaburzeń poznawczych.
Francuscy naukowcy przez siedem lat obserwowali kobiety w wieku 75 lat i więcej. Udało im się odkryć, że większa dawka witaminy D była związana z mniejszym ryzykiem choroby Alzheimera. Uczeni przeanalizowali stan zdrowia 498 pacjentek, u których zbadano poziom witaminy D.
Na podstawie wyników badań oraz ankiet dotyczących stanu zdrowia, diety i nasłonecznienia naukowcy z Angers dowiedli, że kobiety, które zmagały się z chorobą Alzheimera, miały w organizmie niski poziom witaminy D (ok. 50 mikrogramów na tydzień). Okazało się, że wyższe stężenie witaminy D we krwi było związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera. Panie, u których nie wystąpiła żadna forma demencji, przyjmowały średnio 59 mikrogramów witaminy D tygodniowo.
Do podobnych konkluzji doszli również naukowcy z VA Medical Center w Minneapolis. Na podstawie badań przeprowadzonych z udziałem grupy 6257 starszych pań eksperci stwierdzili, że u kobiet, u których zaobserwowano niski poziom witaminy D, znacznie wzrastało prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń funkcji kognitywnych.
Dwa nowe badania sugerują, że witamina D może być istotnym elementem zachowania procesów poznawczych u kobiet w określonym wieku. Potwierdzają to wyniki przedstawione wcześniej przez Wake Forest University School of Medicine. Okazało się, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości witaminy D (przez dietę, suplementy czy nasłonecznienie) mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów związanych z prawidłowym funkcjonowaniem mózgu.
Warto dodać, że witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w procesie zapamiętywania. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, m.in. wspomaga pamięć, ułatwia koncentrację i pozytywnie wpływa na naukę. Doskonałym źródłem witaminy D są tran, ryby oraz nabiał.
Ponadto już wcześniej naukowcy stwierdzili, że niedobór witaminy D wiąże się z podwyższonym ryzkiem zachorowania na raka piersi, szyjki macicy i jelita grubego. Specjaliści twierdzą, że witamina D jest dla raka potrójnym „zagrożeniem”: przerywa rozwój nieprawidłowych komórek, niszczy komórki nowotworowe i pomaga odciąć dopływ krwi do guzów. Niestety słońce nie dostarcza odpowiedniej dawki witaminy D, dlatego powinniśmy uzupełniać jej niedobór.
(ms/sr)