Woda chlorofilowa – esencja zdrowia
Chroni organizm przed chorobami, ma właściwości odmładzające, pomaga dbać o zgrabną sylwetkę. Woda z chlorofiliną – pochodną chlorofilu, czyli zielonego barwnika, jaki można znaleźć w roślinach liściastych – to za oceanem najnowszy hit zdrowotny.
13.08.2013 | aktual.: 13.08.2013 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chroni organizm przed chorobami, ma właściwości odmładzające, pomaga dbać o zgrabną sylwetkę. Woda z chlorofiliną – pochodną chlorofilu, czyli zielonego barwnika, jaki można znaleźć w roślinach liściastych – to za oceanem najnowszy hit zdrowotny. Do swojego dziennego jadłospisu włącza go coraz więcej kobiet.
O dobroczynnym działaniu zielonych warzyw wiadomo od dawna. W ostatnim czasie na topie są tzw. „green monsters”, czyli zielone koktajle, sporządzane m.in. ze szpinaku, sałaty, alg czy natki pietruszki. Zamiast jednak przygotowywać złożoną mieszankę, można pokusić się o znacznie prostsze rozwiązanie. Wystarczy raz dziennie wypijać wodę chlorofilową.
Mimo że moda na ten napój znacznie bardziej popularna jest na Zachodzie, w Polsce bez trudu można znaleźć roztwory zawierające rozpuszczalną w wodzie chlorofilinę, wykazującą takie same właściwości co chlorofil.
Ten ostatni w swojej strukturze cząsteczkowej podobny jest do hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi, odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu. Zwolennicy koktajlu chlorofilowego twierdzą, że może zwiększać ilość czerwonych płytek krwi i poprawiać ich jakość, usprawniać krążenie i dodawać energii, jednocześnie korzystnie wpływając na ogólne samopoczucie. Chlorofil jest także świetnym antyoksydantem, który pomaga chronić organizm przed rakiem oraz ma właściwości antyseptyczne i antyzapalne. Wiele mówi się o jego korzystnym oddziaływaniu na układ trawienny. Wspomaga pracę jelit i pozwala organizmowi skuteczniej przyswajać magnez, witaminy K i C, kwas foliowy, żelazo i wapń.
Chlorofilina, podobnie jak chlorofil, pomaga też oczyszczać organizm z toksyn. Wiąże się z niektórymi szkodliwymi substancjami chemicznymi, zmniejszając ich przenikanie do tkanek. Polecana jest na przykład palaczom, gdyż tworzy kompleksy molekularne z występującymi w dymie tytoniowym wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi o działaniu rakotwórczym.
Przydatna okazuje się w każdej diecie oczyszczającej. Wpływa również na aktywność enzymów rozkładających białka, hamując tym samym powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Taką metodę „kuracji” powinny wypróbować osoby mające problem z przykrym oddechem.
Nieprzebrane zalety chlorofilu doceniły też gwiazdy. Wodę chlorofilową wychwala m.in. Elle Macpherson, która zaczęła ją stosować za namową swojego eksperta zdrowotnego, Jamesa Duigana. – Dieta bogata w niezdrową żywność zmienia balans pH w organizmie, bardziej go zakwaszając, co może prowadzić do bezsenności i przybierania na wadze – tłumaczy specjalista. – Aby przywrócić mu równowagę, konieczne są substancje zasadowe.
Duigan dodaje, że właśnie takie działanie wykazuje chlorofil. Zapewnia przy tym, że odzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie sprawia, że ludzie czują się bardziej świeżo.
Płynny chlorofil jest niestety dość drogi, bo cena za butelkę zawierającą 475 ml waha się od 80 do 120 złotych. Roztwór wydaje się jednak dobrym rozwiązaniem dla tych, w których diecie brakuje zielonych warzyw.
Tekst: na podst. Dailymail.co.uk/Izabela O’Sullivan
(ios/sr), kobieta.wp.pl