Zdrowotne właściwości ogórka
Nie tylko orzeźwienie
Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.
Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Chodzi o ogórka - warzywo, które w polskiej kuchni traktujemy po macoszemu i używamy zazwyczaj jako dekorację potraw. Warto jednak włączyć go do swojej diety "na serio".
Nie tylko orzeźwienie
Latem dodajemy plasterki ogórka do wody, aby nadać jej orzeźwiający smak. Jednak warzywo to w ogóle świetnie nawadnia organizm. Zjedzenie średniej wielkości ogórka równa się wypiciu szklanki wody. Dzięki dużej zawartości wody, taka przekąska przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, a spożywane regularnie mogą nawet rozpuścić kamienie nerkowe.
(mtr/gabi), kobieta.wp.pl