Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.
Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Chodzi o ogórka - warzywo, które w polskiej kuchni traktujemy po macoszemu i używamy zazwyczaj jako dekorację potraw. Warto jednak włączyć go do swojej diety "na serio".
Nie tylko orzeźwienie
Latem dodajemy plasterki ogórka do wody, aby nadać jej orzeźwiający smak. Jednak warzywo to w ogóle świetnie nawadnia organizm. Zjedzenie średniej wielkości ogórka równa się wypiciu szklanki wody. Dzięki dużej zawartości wody, taka przekąska przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, a spożywane regularnie mogą nawet rozpuścić kamienie nerkowe.
(mtr/gabi), kobieta.wp.pl
Idealne dla osób na diecie
Ogórki zawierają nie tylko dużo wody, ale i błonnika, a jednocześnie są niskokaloryczne, co czyni je idealną przekąską dla osób na diecie. Jeśli cierpisz na częste zaparcia, sałatka czy sok ogórkowy pomoże ci z tych samych względów. Pamiętaj tylko, by drugim składnikiem takiej przegryzki nie był majonez czy tłusty dip.
Skarbnica witamin
Wiadomo, że plasterki ogórka świetnie niwelują opuchliznę powiek. Jednak chodzi nie tylko o efekt wizualny, ale także o właściwości przeciwzapalne i regenerujące zmęczone oczy.
Równie dobrze reaguje na kontakt z miąższem ogórka nasza skóra. Zawiera on magnez, potas i krzem, witaminę B, więc w formie maseczki rewitalizuje cerę i działa rozjaśniająco na przebarwienia.
Jedzone regularnie ogórki wzmacniają włosy i paznokcie.
Zapobiegają rakowi
Ogórki zawierają lariciresinol, secoisolariciresinol oraz pinoresinol. Badania potwierdzają, że z tego względu zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów, w tym rakowi piersi, macicy oraz jajników.
Regulują poziom cholesterolu
Jedząc regularnie ogórki, możesz być spokojna o swój poziom "złego" cholesterolu. Zawarte w nich sterole skutecznie obniżają jego zawartość we krwi.
Zjedzony między posiłkami, np. w trakcie świątecznego biesiadowania, błyskawicznie odświeży oddech.
(mtr/gabi), kobieta.wp.pl