Zdrowotne właściwości ogórka
Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.
Nie tylko orzeźwienie
Kiedy myślimy o naturalnych bombach witaminowych, zazwyczaj przychodzą nam do głowy drogie i egzotyczne owoce, takie jak awokado, mango czy marakuja. W imię zdrowia jesteśmy w stanie zapłacić wysoką cenę. Tylko po co? Okazuje się, że w każdym warzywniaku czeka na nas najczęściej uprawiana roślina dyniowata na świecie, która posiada nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Chodzi o ogórka - warzywo, które w polskiej kuchni traktujemy po macoszemu i używamy zazwyczaj jako dekorację potraw. Warto jednak włączyć go do swojej diety "na serio".
Latem dodajemy plasterki ogórka do wody, aby nadać jej orzeźwiający smak. Jednak warzywo to w ogóle świetnie nawadnia organizm. Zjedzenie średniej wielkości ogórka równa się wypiciu szklanki wody. Dzięki dużej zawartości wody, taka przekąska przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, a spożywane regularnie mogą nawet rozpuścić kamienie nerkowe.
(mtr/gabi), kobieta.wp.pl
Idealne dla osób na diecie
Ogórki zawierają nie tylko dużo wody, ale i błonnika, a jednocześnie są niskokaloryczne, co czyni je idealną przekąską dla osób na diecie. Jeśli cierpisz na częste zaparcia, sałatka czy sok ogórkowy pomoże ci z tych samych względów. Pamiętaj tylko, by drugim składnikiem takiej przegryzki nie był majonez czy tłusty dip.
Skarbnica witamin
Wiadomo, że plasterki ogórka świetnie niwelują opuchliznę powiek. Jednak chodzi nie tylko o efekt wizualny, ale także o właściwości przeciwzapalne i regenerujące zmęczone oczy.
Równie dobrze reaguje na kontakt z miąższem ogórka nasza skóra. Zawiera on magnez, potas i krzem, witaminę B, więc w formie maseczki rewitalizuje cerę i działa rozjaśniająco na przebarwienia.
Jedzone regularnie ogórki wzmacniają włosy i paznokcie.
Zapobiegają rakowi
Ogórki zawierają lariciresinol, secoisolariciresinol oraz pinoresinol. Badania potwierdzają, że z tego względu zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów, w tym rakowi piersi, macicy oraz jajników.
Regulują poziom cholesterolu
Jedząc regularnie ogórki, możesz być spokojna o swój poziom "złego" cholesterolu. Zawarte w nich sterole skutecznie obniżają jego zawartość we krwi.
Zjedzony między posiłkami, np. w trakcie świątecznego biesiadowania, błyskawicznie odświeży oddech.
(mtr/gabi), kobieta.wp.pl