GotowaniePrzepisyZielona herbata - jak parzyć?

Zielona herbata - jak parzyć?

Zielona herbata jest smaczna i zdrowa, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka i poprawia wygląd skóry. Jednak warto ją odpowiednio zaparzyć, tak by nie była gorzka.

Zielona herbata - jak parzyć?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka

01.05.2017 | aktual.: 01.05.2017 19:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Parzenie zielonej herbaty zostało zapoczątkowane w cesarstwie chińskim. Istnieją różne rodzaje zielonej herbaty, którą należy zalać wodą w odpowiedniej temperaturze.

Zielona herbata - w czym parzyć?

Do zaparzenia zielonej herbaty warto użyć okrągłego i pękatego czajniczka, w którym liście będę mogły lepiej się rozwijać. Ważny jest także wybór herbaty, ponieważ wysokogatunkowa zielona herbata jest zdrowa i smaczna. Przygotowując napar z zielonej herbaty, warto również użyć niechlorowanej wody z małą zawartością wapnia.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Po podgrzaniu wody w czajniku należy wylać wodę, tak by w naczyniu pozostała para. Do rozgrzanego imbryka wrzuca się liście zielonej herbaty. Ich ilość zależy od osób, dla których będzie przyrządzany napój. Następnie należy zalać zieloną herbatę gorącą wodą i przykryć czajnik pokrywką. Zieloną herbatę można również zalać zimną wodą, jednak trzeba ją odstawić na kilka lub kilkanaście godzin.

Parzona zielona herbata najlepsza jest bez dodatków. Jednak jeśli ktoś chce wzbogacić smak zielonej herbaty, może dodać do naparu odrobinę miodu lub soku z cytryny. Podczas parzenia zielonej herbaty, nie wolno jej mieszać, ponieważ uzyskuje gorzki smak.

Zielona herbata - temperatura parzenia

W zależności od rodzaju zielonej herbaty, zmienia się temperatura oraz czas parzenia. Chińską zieloną herbatę należy parzyć przez ok. 3-4 minuty w 75 - 90 stopniach. Japońska zielona herbata jest gotowa do spożycia po 2-2,5 minuty w temperaturze 60-75 stopni. Herbatę zieloną Gunpowder można parzyć przez 3-4 minuty w temperaturze 70-80 stopni, podobnie jak zieloną herbatę aromatyzowaną. Z tym, że zielona herbata aromatyzowana powinna być parzona w wyższej temperaturze (80-90 stopni). W przypadku japońskich herbat, pierwsze parzenie napoju z zielonej herbaty może wynosić ok. 20 sekund.

Zielona herbata - ile razy można parzyć?

Do przygotowania zielonej herbaty będzie potrzebne około pół litra wody bogatej w tlen. Chińską oraz japońską herbatę można zaparzać 3-4 razy. Poza tym, Japończycy i Chińczycy wylewają pierwszy napar, ponieważ uważają, że zielona herbata dwukrotnie lub trzykrotnie zalewana zyskuje niepowtarzalny smak oraz aromat.

Z kolei zieloną herbatę Gunpowder i herbatę zieloną aromatyzowaną warto przygotowywać najwyżej 3 razy. Wielokrotnie parzona zielona herbata jest bogatsza w składniki odżywcze, głównie mangan oraz fluor. Przy wielokrotnym zaparzaniu warto również pamiętać, że wilgotnych liści zielonej herbaty nie można przechowywać dłużej niż 12 godzin, ponieważ tracą wartości odżywcze. Poza tym, po takim czasie zaczynają osiadać na nich grzyby.

Ciekawostką może być również fakt, że pierwsze parzenie zielonej herbaty działa pobudzająco na organizm, a smak naparu jest delikatniejszy. Natomiast kolejne przyrządzanie napoju ma działanie relaksacyjne, a aromat zielonej herbaty staje się mocniejszy.

Jak zrobić mrożoną zieloną herbatę?

Jeśli ktoś chciałby przygotować mrożoną zieloną herbatę, powinien dodać więcej zielonych liści do gorącej wody. Następnym krokiem jest wlanie gorącej zielonej herbaty do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Czas mrożenia nie powinien być długi, ponieważ lód osłabia smak mrożonej zielonej herbaty.

Komentarze (5)