Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Twórca profilu "Pomysłodawcy" na Facebooku wybrał się do Biedronki, gdzie zwrócił uwagę na sprzedawane tam mięso. "To nie będzie miły post o piersiach z kurczaka ani polecajka, z pewnością nie będzie przyjemnie, ale myślę, że i o tym warto wiedzieć" - rozpoczął swój post.
W tym artykule:
Zależy nam na tym, aby na naszych talerzach znajdywały się dobrej jakości potrawy. Właśnie dlatego często sięgamy po produkty z ekologicznych gospodarstw i dokładnie czytamy też etykiety. Jak jednak rozpoznać, czy mięso, które kupujemy, aby na pewno będzie odpowiednim wyborem? W przypadku piersi z kurczaka warto zwrócić uwagę na jedno.
Choroba białych włókien na piersi z kurczaka
Choroba białych włókien jest związana z metodami przemysłowej hodowli kurczaków, które mają na celu szybkie zwiększenie masy i wydajności produkcji mięsa. Na piersiach kurczaka pojawiają się wtedy charakterystyczne białe linie, które wskazują na zastępowanie tkanki mięśniowej tkanką tłuszczową.
Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować
"Jest to efekt bardzo szybkiego (nadmiernego) wzrostu ptaków, wskutek tuczenia ich wysokokalorycznymi paszami, co prowadzi do degeneracji włókien mięśni, które nie nadążają się tworzyć i zastępowane są właśnie tkanką tłuszczową" - wyjaśnia twórca profilu "Pomysłodawcy", który w Biedronce znalazł mięso właśnie z tymi charakterystycznymi liniami.
To nie oznacza jednak, że nie nadaje się ono do jedzenia. "Mięso z takimi białymi włóknami JEST BEZPIECZNE do spożycia, ALE - no wiadomo, klasyczek - ZAWSZE jest jakieś ALE - takie piersi zazwyczaj mają po prostu gorszą jakość, zarówno pod względem smaku, właściwości sensorycznych, jak i wartości odżywczych" (pisownia oryginalna - przyp. red.) - zauważył.
Biedronka o piersiach z kurczaka z chorobą białych włókien
"Fakt" zwrócił się do Biedronki z prośbą o komentarz dotyczący tego, że influencer znalazł w jednym z ich sklepów piersi z kurczaka z chorobą białych włókien.
- Warto podkreślić, że tzw. «white striping» to nie choroba w rozumieniu weterynaryjnym, lecz zmiana strukturalna mięśni wynikająca ze wzrostu brojlerów — czyli standardowego procesu hodowlanego. Dodatkowo chcemy zaznaczyć, że wspomniana cecha może występować we wszystkich rodzajach chowu, zarówno standardowych, jak i ekologicznych - podkreślił Damian Sieroń, menedżer ds. jakości produktów świeżych
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.