W składzie zmielone kości i pazury. Polacy wciąż kupują

Mięso wciąż pozostaje podstawą diety wielu osób, ale nie każdy jego rodzaj warto regularnie spożywać. W dobie rosnącej świadomości żywieniowej coraz częściej pojawiają się pytania o jakość i skład produktów mięsnych, które trafiają na nasze stoły. Niestety, część z nich – mimo popularności – może nie służyć naszemu zdrowiu.

MięsoJakiego mięsa nie spożywać?
Źródło zdjęć: © East News
oprac.  ANGR

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dwóch kategorii: mięsa mielonego z wyrobów garmażeryjnych oraz mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM). Pierwszy z nich – jak podaje gazeta.pl bardzo często zawiera jedynie 70–90 proc. właściwego mięsa. Pozostałą część stanowią uzupełniacze, takie jak wzmacniacze smaku, białka roślinne czy substancje poprawiające konsystencję i trwałość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Woźniak-Satark apeluje do Ministra Rolnictwa: "Zakończmy to. Zwierzęta tak samo czują ból, jak my"

Jeszcze bardziej kontrowersyjny jest MOM, czyli masa uzyskana poprzez mechaniczne oddzielanie resztek mięsa od kości. Tego typu produkt nierzadko zawiera nie tylko tłuszcz, ale również fragmenty chrząstek, ścięgien, a nawet drobnych elementów kostnych czy pazurów. MOM trafia głównie do tanich wyrobów przetworzonych – parówek, pasztetów, konserw mięsnych i dań typu fast food.

Narodowe Centrum Edukacji żywieniowej, alarmuje, że osoby spożywające fast foody cztery lub więcej razy w tygodniu mają aż o 79 proc. wyższe ryzyko zgonu niż osoby unikające tego typu żywności. Nawet przy spożywaniu zaledwie dwóch porcji tygodniowo ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta o 27 proc., a na chorobę wieńcową – aż o 58 proc.

Oprócz składu znaczenie ma także rodzaj mięsa. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej nadmiar czerwonego mięsa – zwłaszcza przetworzonego – może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zbyt częste spożywanie tego typu produktów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów jelita grubego i trzustki.

Badania wskazują, że codzienne spożycie przetworzonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 20 proc. Najzdrowszym wyborem są mięsa świeże, niepoddane przemysłowej obróbce – bez dodatku konserwantów, wzmacniaczy smaku czy sztucznych barwników. Takie mięso zachowuje więcej wartości odżywczych i nie obciąża organizmu zbędnymi substancjami.

Jeśli chcesz ograniczyć czerwone mięso, warto sięgnąć po jego zdrowsze odpowiedniki. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej kurczak, indyk czy cielęcina zawierają mniej nasyconych tłuszczów i cholesterolu, co czyni je korzystniejszym wyborem dla serca i układu krążenia.

Świetnym uzupełnieniem mogą być ryby, bogate w cenne kwasy omega-3, a także rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica, soja, fasola czy groch. Są źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, trawienie i florę jelitową.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

On z Afryki, ona z Syberii. Doczekali się trójki dzieci, tak wyglądają
On z Afryki, ona z Syberii. Doczekali się trójki dzieci, tak wyglądają
Rozsyp po deszczu w ogrodzie. W mig upora się ze ślimakami
Rozsyp po deszczu w ogrodzie. W mig upora się ze ślimakami
Optycznie wydłużyła nogi. Cichopek w brązowym komplecie
Optycznie wydłużyła nogi. Cichopek w brązowym komplecie
Nie nadążysz ze zbieraniem ogórków. Zmieszaj wodę z tym napojem i spryskaj
Nie nadążysz ze zbieraniem ogórków. Zmieszaj wodę z tym napojem i spryskaj
Liroy skończył 54 lata. Ma 41-letniego syna
Liroy skończył 54 lata. Ma 41-letniego syna
Piękne imię wraca do łask. Będzie hitem na porodówkach?
Piękne imię wraca do łask. Będzie hitem na porodówkach?
Przed laty łamał kobiece serca. Tak dziś wygląda 62-latek
Przed laty łamał kobiece serca. Tak dziś wygląda 62-latek
"Nie odsłaniam ciała". Wyjawiła, jaki jest tego powód
"Nie odsłaniam ciała". Wyjawiła, jaki jest tego powód
Goście z piekła rodem? Polka w Norwegii ma już dość
Goście z piekła rodem? Polka w Norwegii ma już dość
Z wakacji przywiozła "pamiątkę". Lekarka apeluje
Z wakacji przywiozła "pamiątkę". Lekarka apeluje
Widzisz takie robaczki w doniczce? Musisz działać natychmiast
Widzisz takie robaczki w doniczce? Musisz działać natychmiast
U Stanowskiego odniósł się do plotek. "Nie ukrywam mojej orientacji"
U Stanowskiego odniósł się do plotek. "Nie ukrywam mojej orientacji"