Czy pączek na śniadanie szkodzi? Codzienne dylematy kobiety
Lepszy pączek czy brak śniadania?
Zjeść na śniadanie pączka czy lepiej zrezygnować z posiłku w ogóle, opalać się kilka godzin z wysokim filtrem czy 15 minut bez, lepiej wypić drugą lampkę wina czy zamówić deser? Na co dzień stykamy się z mnóstwem podobnych dylematów zdrowotnych. Oto kilka z nich â rozwiązanych.
Zjeść na śniadanie pączka czy lepiej zrezygnować z posiłku w ogóle, opalać się kilka godzin z wysokim filtrem czy 15 minut bez, lepiej wypić drugą lampkę wina czy zamówić deser? Na co dzień stykamy się z mnóstwem podobnych dylematów zdrowotnych. Oto kilka z nich - rozwiązanych.
To z pewnością rozwiązanie tylko na sytuacje awaryjne, ale eksperci ds. żywienia uważają, że w sytuacji, gdy po nocy poziom cukru znacznie spada, utrudniając jednocześnie koncentrację, lepiej zjeść mało pożywną, ale energetyczną przekąskę, niż pozbawiać organizm pożywienia w ogóle. Pączek jest kaloryczny i niemal całkowicie pozbawiony wartości odżywczych, ale ułatwi skupienie się na pracy. Kristine Clark, dyrektor ds. żywienia sportowców na Uniwersytecie Penn State (Penn State University) w Pensylwanii radzi, by do zjedzonego pączka postarać się wypić szklankę mleka. Wtedy dostarczymy organizmowi także porcję białka, która nasyci nas na dłużej.
Oczywiście, jeśli mamy inne wybory, lepiej zjeść coś zdrowszego. W przypadku, gdy niedaleko miejsca pracy jest sklep spożywczy, możemy kupić małą torebkę płatków albo bułkę z ziarnami. Zdarza się jednak, że prosto z domu jedziemy na konferencję, gdzie na stole są jedynie ciastka albo pączki.
Tekst: Izabela O'Sullivan. Na podst. Foxnews.com (io/pho)