Kursy gotowania kluczem do zdrowego jedzenia
Krótkie kursy dla rodziców małych dzieci trwale zmieniają na lepsze sposób odżywiania rodzin – wynika z badań, o których informuje serwis „BBC News/Health”.
Krótkie kursy dla rodziców małych dzieci trwale zmieniają na lepsze sposób odżywiania rodzin – wynika z badań, o których informuje serwis „BBC News/Health”. Jak wykazały ankiety przeprowadzone w Szkocji wśród uczestników finansowanych przez rząd kursów, ich efekty były nie tylko doraźne. Rok później w rodzinach tych spożywano więcej warzyw i owoców oraz mniej posiłków gotowych.
Absolwenci kursów lepiej także radzili sobie z gotowaniem według przepisu i byli bardziej pewni siebie w sprawach kulinarnych.
Zdaniem naukowców z University of Glasgow jeszcze lepsze wyniki dałyby powtórne kursy utrwalające nabytą wiedzę.
Choć w Wielkiej Brytanii organizowane są liczne kursy na temat odżywania i gotowania, finansowane z lokalnych funduszy, niewiele dotąd było wiadomo o ich skuteczności.
Szkockie kusy finansowane przez rząd były przeznaczone dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i trwały od czterech do ośmiu tygodni. Dotyczyły prowadzenie budżetu, zasad odżywiania oraz gotowania prostych potraw.
(PAP/ma)