Na kaszel, wątrobę i kaca. Warto sięgać po buraki
Buraki są zdrowe i poprawiają trawienie. Mają też właściwości przeciwnowotworowe i zapobiegają miażdżycy. Można nimi leczyć kaszel, wzmacniać wątrobę, a nawet stosować na kaca po suto zakrapianej imprezie. Jak wykorzystywać je w celach leczniczych?
Buraki są zdrowe i poprawiają trawienie. Mają też właściwości przeciwnowotworowe i zapobiegają miażdżycy. Można nimi leczyć kaszel, wzmacniać wątrobę, a nawet stosować na kaca po suto zakrapianej imprezie.
Jak wykorzystywać je w celach leczniczych?
Substancje zawarte w burakach wzmacniają system immunologiczny, a ponadto mają działanie wykrztuśne, dlatego wykorzystać je możemy zarówno do leczenia pierwszych objawów przeziębienia, jak i uporczywego kaszlu. Aby szybko zwalczyć chorobę, najlepiej pić dziennie szklankę soku wyciśniętego ze świeżych buraków.
Jeśli męczy nas ból gardła, możemy przygotować płukankę do gardła ze świeżych warzyw. Wystarczy przetrzeć je na drobnej tarce i odcisnąć z miąższu sok, do którego następnie dodamy łyżkę octu jabłkowego (dodatek kwasu wzmocni działanie betaniny - substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych, której burak zawdzięcza swój karminowy kolor). Otrzymaną miksturą płuczemy bolące gardło kilka razy dziennie.
Tekst: Anna Loska/(al)/(kg), WP Kobieta
Działa antybakteryjnie
Zawarty w burakach barwnik o nazwie betanina ma nie tylko działanie antybakteryjne, ale także oczyszczające i odkwaszające, dzięki czemu warzywa te wykorzystać możemy w leczeniu bólu wątroby oraz jako antidotum na kaca.
Alkohol silnie zakwasza organizm, dlatego też po zakrapianej imprezie warto sięgnąć po produkty zasadowe, do których należą m.in. buraki.
Jak przygotować kwas buraczany?
W przypadku problemów z wątrobą lub złego samopoczucia po spożyciu alkoholu, najszybciej postawi nas na nogi kwas buraczany. Aby go uzyskać, myjemy, obieramy i kroimy na plasterki kilka dużych warzyw. Układamy je w głębokim naczyniu, najlepiej glinianym (nigdy w plastikowym). W innym naczyniu przygotowujemy zalewę (z litra przegotowanej wody oraz łyżki soli), którą następnie przelewamy do buraków i odstawiamy je na kilka dni, aby rozpoczął się proces fermentacji. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, zbieramy ją starannie łyżką.
Po około tygodniu kwas jest gotowy. W celach leczniczych pijemy go trzy razy dziennie po pół szklanki. Sok możemy wykorzystać również do zakwaszania barszczu.
Kwaszenie zachowuje wszelkie substancje odżywcze, ulegające częściowemu rozkładowi podczas gotowania, a ponadto taki sok obfituje w witaminę C.
Właściwości przeciwnowotworowe
Wspomniany już buraczany barwnik (betanina) niszczy wolne rodniki, chroniąc tym samym organizm przed rozwojem zmian nowotworowych. Barwnik ten ulega jednak rozkładowi w trakcie obróbki termicznej.
Aby uniknąć zniszczenia tego cennego składnika, powinniśmy spożywać buraki na surowo, np. w postaci soku albo podczas gotowania dodawać odrobinę kwasu, np. octu. Dzięki temu betanina się utrwali, a danie zachowa ładny kolor.
Wzmacnia organizm
W medycynie ludowej sok z buraków był od dawna stosowany jako lek na anemię i osłabienie. Specjaliści z dziedziny onkologii zauważyli z kolei, że spożywanie buraków polepsza stan pacjentów przyjmujących chemioterapię.
Warzywo to wzmacnia organizm i dostarcza mu wielu substancji odżywczych. W składzie chemicznym czerwonego korzenia znajdują się nie tylko liczne witaminy, ale także minerały, m.in. żelazo, potas, mangan, magnez, sód, miedź i cynk.
Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że picie soku buraczanego w trakcie wysiłku fizycznego zwiększa wydajność organizmu i jego wytrzymałość o 16 procent.
Sprawdzi się w przypakdu grzybicy
Burak radzi sobie nie tylko z bakteriami i wirusami, wylęgającymi się w organizmie w trakcie przeziębienia, ale również z grzybicą skóry.
Czerwoną miazgę nakładamy na zmienioną chorobowo skórę, owijamy szczelnie folią i zawijamy ręcznikiem przynajmniej na godzinę. Kuracja powinna być powtarzana codziennie i trwać około tygodnia.