Obiad w jednym garnku

Obiady składające się z przystawki, zupy, drugiego dania i deseru pozostały już tylko w książce Lucyny Ćwierciakiewiczowej „365 obiadów”. Tak jada się jeszcze przy szczególnych okazjach, kiedy jest dużo czasu na celebrowanie, albo w niedzielę, by zatroszczyć się o rodzinną integrację.

Obraz

Obiady składające się z przystawki, zupy, drugiego dania i deseru pozostały już tylko w książce Lucyny Ćwierciakiewiczowej „365 obiadów”. Tak jada się jeszcze przy szczególnych okazjach, kiedy jest dużo czasu na celebrowanie, albo w niedzielę, by zatroszczyć się o rodzinną integrację.

Na co dzień gotujemy zazwyczaj dania jednogarnkowe. Po pierwsze – są mniej pracochłonne, po drugie – znacznie tańsze, po trzecie – chronią przed nadmiernym objadaniem się, co należy do naszych narodowych nadużyć. Niektóre gospodynie serwują przemiennie jednego dnia zupę, a następnego drugie danie, dobierając jadłospis na wyczucie, by obiad był wystarczająco posilny i interesujący dla konsumentów.

Ze względu na walory zdrowotne warto nad wszystkie dania z jednego garnka przedkładać dobrą zupę, ugotowaną z jak największej ilości składników, dzięki czemu jej smak jest niebanalny, a „wkładka mięsna” pozwala przetrwać bez uczucia głodu do kolacji, a nawet do śniadania. Uważajmy tylko, by nie nadużywać żurku. Choć kusi łatwość przyrządzania i serwowania go jako jedno danie (z jajkiem i kiełbasą), jednorodny smak naszej staropolskiej polewki bardzo szybko się nudzi i konsumenci protestują.

Proponujemy przepisy:
Propozycje typowo sezonowe pomogą w zimowych kuchennych improwizacjach.

Zupa zimowa
Składniki: dwie wiązki jarzyn, pół kg ziemniaków, 2-3 cebule, 30 dag boczku, pęczek zieleniny, sól, pieprz.
Warzywa (bez cebuli i ziemniaków) pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i gotować. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać pokrajaną w piórka cebulę i wszystko razem poddusić. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, wrzucić je do gotującej zupy. Dodać boczek z cebulą i gotować do miękkości (dobrze, by ziemniaki były lekko rozgotowane). Ugotowaną zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z dużą ilością zieleniny.

Parzybroda
Składniki: główka białej kapusty, 2 cebule, 30-40 dag wieprzowiny, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 3-4 marchewki, pietruszka, por, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, kminek, zielenina do posypywania.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i włożyć do garnka. Dorzucić poszatkowaną kapustę i pokrojone jarzyny. Dodać majeranek, kminek i pokruszony listek laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości. Na koniec dodać obrane ziemniaki i gotować jeszcze 20-30 minut, po czym wyjąć ziemniaki i dodać je z powrotem po roztarciu widelcem. Uzupełnić zupę rozgniecionym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Proponujemy też:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko