Odchudza i oczyszcza. Dieta od świętej Hildegardy
Media obiegła informacja, że aktorka Małgorzata Kożuchowska jest na diecie św. Hildegardy. Na czym polega fenomen reguł opracowanych przez benedyktyńską mniszkę? Zielarka stworzyła w XII w. zasady zdrowego stylu życia i dietę chroniącą przed chorobami. Jej podstawą jest orkisz, a ponadto warzywa i owoce.
19.12.2014 | aktual.: 19.12.2014 13:35
Media obiegła informacja, że aktorka Małgorzata Kożuchowska jest na diecie św. Hildegardy. Na czym polega fenomen reguł opracowanych przez benedyktyńską mniszkę? Zielarka stworzyła w XII w. zasady zdrowego stylu życia i dietę chroniącą przed chorobami. Jej podstawą jest orkisz, a ponadto warzywa i owoce.
Podstawy diety orkiszowej opracowała żyjąca na przełomie XI i XII wieku mniszka św. Hildegarda z Bingen. Była prekursorką w wielu dziedzinach: jako pierwsza kobieta w średniowieczu samodzielnie założyła klasztor żeński, jako pierwsza dokonała całościowego opisu niemieckiej fauny i flory, jest pierwszą znaną autorką moralitetu, pierwszą i jedyną, podpisaną imieniem, kompozytorką, pierwszą świętą, która pozostawiła po sobie autobiografię i pamiętniki.
Uznawana jest za pierwszego niemieckiego filozofa przyrody i lekarza. Jako pierwsza z kobiet poruszyła w swych pismach tematykę życia seksualnego i ginekologii. Jej pisma z zakresu medycyny świadczą, iż zasługuje również na miano prekursorki teorii stresu oraz teorii kultury fizycznej i sportu. Jako jedyna kobieta otrzymała zezwolenie i zachętę od papieża do pisania rozpraw teologicznych; jako jedyna, za pozwoleniem Kościoła, głosiła kazania dla duchowieństwa i świeckich.
XII-wieczna mistyczka dwa lata temu została ogłoszona doktorem kościoła przez papieża Franciszka.
Dieta uniwersalna i lecznicza
Mniszka na podstawie swoich badań stworzyła listę produktów mających szczególny wpływ na zdrowie człowieka. Znalazły się na niej: orkisz, kasztany jadalne i koper włoski. Dieta Hildegardy to dieta głównie orkiszowo-warzywno-owocowa. Święta radziła, by orkisz był podstawą każdego głównego posiłku, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Natomiast mleko i jego przetwory oraz mięso i produkty mięsne, traktowane w kuchni Hildegardy jedynie jako uzupełnienie jadłospisu, powinny być spożywane znacznie rzadziej i w ograniczonych ilościach.
Dieta orkiszowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych. Mogą ją przejść osoby zmagające się z wieloma chorobami, jak również te, które chcą oczyścić organizm z toksyn i wyregulować jego pracę.
Orkisz to nazwa podgatunku pszenicy zwyczajnej. - Jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszym od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę - pisała św. Hildegarda z Bingen w dziele "Physica".
Odkrycia i przepisy żyjącej w XII wieku mniszki Hildegardy z Bingen są dziś źródłem inspiracji dla wielu lekarzy, poszukujących w medycynie naturalnej lekarstw na współczesne choroby cywilizacyjne. Najnowsze wyniki badań dotyczące profilaktyki nowotworów i odżywiania potwierdzają to, co Hildegarda napisała 850 lat temu. - Okazuje się, że właściwy sposób odżywiania pomaga zachować zdrowie, obniżyć odsetek chorób o 40 proc., a w przypadku raka jelit nawet o 50 proc. i zapobiec zachorowaniu na raka i inne choroby cywilizacyjne - pisze we wstępie do książki " Żywność, która leczy.Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen" dr Wighard Strehlow.
Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie.
Dla kogo ta dieta?
Dieta orkiszowa jest polecana osobom chorym na nowotwory. - Badania naukowe dowiodły, że dzięki wysokiej zawartości thiocyanatu orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych - mówi w rozmowie z tygodnikiem"Niedziela" - Alfreda Walkowska, dyplomowana terapeutka medycyny św. Hildegardy w Polsce. - Co ciekawe, ta średniowieczna mniszka pisała już o guzach, które pojawiają się w ciele człowieka, prowadzących do choroby (dziś nazywamy to chorobą nowotworową). Pisała też, co konkretnie w takich przypadkach stosować. Dieta według św. Hildegardy regeneruje organizm wyniszczony chemioterapią, odbudowuje siły witalne chorego człowieka i na pewno jakoś pomaga.
Dieta orkiszowa jest przeznaczona dla osób, które zmagają z problemami układu pokarmowego. Orkisz obfituje w błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom cholesterolu. W związku z tym powinny po niego sięgnąć także osoby zmagające się z chorobami układu krwionośnego, tym bardziej, że orkisz zawiera NNKT z grupy omega 3, które wspomagają pracę serca. Z tego względu polecany jest dla osób po zawale serca.
Plan żywieniowy mniszki mogą przejść także osoby z osłabionym układem odpornościowym, ponieważ w ziarnach znajduje się rodanid (naturalny antybiotyk, występujący także w ślinie, mleku kobiecym oraz krwi), który zapewnia zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i magnezu wzmacnia układ nerwowy.
Dieta orkiszowa jest polecana także osobom starającym się o dziecko, jak również kobietom w ciąży, ponieważ nie tuczy, a dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych zapewnia zdrowy rozwój dziecka.
Orkisz stanowi także bogactwo kwasów krzemowych, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. W związku z tym jest polecana osobom, które skarżą się na szarą i zmęczoną skórę, słabe, wypadające włosy i łamliwe paznokcie.
Najważniejsze artykuły spożywcze
Oprócz orkiszu, Hildegarda zaleca jeść:jabłka, gruszki, jeżyny, daktyle, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kasztany, wiśnie, migdały, owoce pigwy i tarniny, orzechy włoskie. Zasadniczo mniszka odradza spożywanie surowych owoców. Według niej większość warzyw i owoców, jeśli spożywać je na surowo, jest szkodliwa. Jedyny wyjątek stanowią podeschnięte jabłka zimowe, które przynoszą pożytek zarówno chorym, jak zdrowym.
Z warzyw, jej zdaniem, godne polecenia są: fasola, pokrzywa, rzodkiew, groch, koper, bluszczyk, kapusta, dynia, marchew, chrzan, czerwone buraki, seler i cebula.
Kobietom Hildegarda polecała szczególnie koper włoski zawierający fitohormony dodające energii w okresie klimakterium. Koper pobudza także wydzielanie mleka, wspomagając matki karmiące. Przeciwdziała także nieprzyjemnemu zapachowi ciała i z ust. W medycynie świętej koper jest uniwersalnym środkiem leczniczym stosowanym podczas dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Jako pożyteczne mięsa Hildegarda wymienia: mięso z jelenia i sarny, wołowinę, cielęcinę, baraninę i koźlinę.W kuchni świętej znajduje zastosowanie również ptactwo: kaczki dzikie i domowe, gęsi, kury i koguty, a także dzikie gołębie. Godne polecenia są ryby: pstrąg, szczupak, śledź. Poza tym masło (z mleka krowiego), jaja (jedynie gotowane lub smażone) oraz miód, sól, cukier, lecz jedynie w umiarkowanych ilościach.
Według Hildegardy mleko, zwłaszcza w zimie, posiada właściwości lecznicze. Bardzo też sobie ceni ocet winny. Ocet pochodzi od wina i nadaje się do wszystkich potraw. Listę produktów używanych w kuchni mniszki zamykają przyprawy – goździki, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, cynamon – oraz zioła: bazylia, bertram, koperek, pietruszka, macierzanka, melisa i hizop. Najważniejszymi napojami są piwo i wino. To ostatnie – zwłaszcza wino gronowe wytrawne. Hildegarda radzi pić je albo zmieszane z wodą, aby złagodzić jego moc, albo jako „gaszone wino”: szklankę wina zagotować 2 min. i szybko zalać („zgasić”) połową szklanki wody (proporcje można zmieniać w zależności od potrzeb). Pić ciepłe. Tak przygotowane wino usuwa stres emocjonalny,złość, gniew i smutek.
Trucizny kuchenne
Hildegarda wskazała również produkty spożywcze, których nie powinno się spożywać pod żadną postacią, tzw. trucizny kuchenne. Podane niżej produkty należy wykreślić z jadłospisu, ponieważ ich spożywanie szkodzi każdemu, przyczyniając się do powstawania chorób, pogłębiając już istniejące oraz ogólnie osłabiając i obciążając organizm. Są to: por, brzoskwinie, truskawki, śliwki. Niewskazane są również: borówki,węgorz, wieprzowina, mięso z dzika, kiełbasy, majonez, margaryna, produkty konserwowe, produkty wędzone, artykuły z dodatkami tzw. polepszaczy smaku.
Na podstawie "Święta Hildegrada. Dieta i post", www.hildegarda.pl/(gabi), kobieta.wp.pl