GotowaniePrzepisyBudyń czekoladowo-miętowy

Budyń czekoladowo-miętowy

Budyń czekoladowo-miętowy
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

27.10.2015 09:48, aktual.: 28.10.2015 13:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Połączenie czekolady i mięty to prawdziwy raj dla kubków smakowych.

Coraz częściej przygotowując kisiel czy budyń, sięgamy po gotowe produkty ze sklepu. Gdy przyjrzymy się dokładnie ich składom, szybko stwierdzimy, że domowy wyrób to lepszy i równie smaczny wybór. Na takie rozwiązanie postawiła także blogerka Paulina Krajewska z Justmydelicious. Wybrała połączenie czekolady oraz mięty, i zapewnia, że już po jednej łyżeczce można się rozpłynąć.

Składniki (około 2 porcje): ok. 250ml mleka, 2 łyżki kakao, 4 kostki czekolady deserowej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1-2 łyżki syropu miętowego, ok. 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania: ok. 3/4 mleka podgrzej z dodatkiem kakao, czekolady, cukru, masła oraz syropu. Resztę mleka wymieszaj z mąką, a następnie tę mieszankę dodaj do gotującego się mleka, energicznie mieszając całość do czasu, aż zgęstnieje.

Sugestie autorki: budyń od razu po przyrządzeniu przelej do salaterek. Możesz go przygotować również na bazie jajek. W tym celu zamiast mąki do mleka od razu na początku wbij dwa jajka (lub 4 żółtka) i podgrzewaj całość z pozostałymi składnikami energicznie mieszając do czasu, aż odpowiednio zgęstnieje. Możesz zwiększyć ilość czekolady lub kakao w swoim budyniu, jeśli tylko chcesz. Syrop możesz zastąpić ekstraktem z mięty lub kroplami żołądkowymi, które też mają miętowy smak i aromat (dodaj je stopniowo, aby nie było, zbyt dużo).

Wersja light: użyj mleka z obniżoną zawartością tłuszczu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz użyć mleka roślinnego.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)