Budyń czekoladowo-miętowy
Połączenie czekolady i mięty to prawdziwy raj dla kubków smakowych.
27.10.2015 | aktual.: 28.10.2015 13:25
Coraz częściej przygotowując kisiel czy budyń, sięgamy po gotowe produkty ze sklepu. Gdy przyjrzymy się dokładnie ich składom, szybko stwierdzimy, że domowy wyrób to lepszy i równie smaczny wybór. Na takie rozwiązanie postawiła także blogerka Paulina Krajewska z Justmydelicious. Wybrała połączenie czekolady oraz mięty, i zapewnia, że już po jednej łyżeczce można się rozpłynąć.
Składniki (około 2 porcje): ok. 250ml mleka, 2 łyżki kakao, 4 kostki czekolady deserowej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1-2 łyżki syropu miętowego, ok. 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania: ok. 3/4 mleka podgrzej z dodatkiem kakao, czekolady, cukru, masła oraz syropu. Resztę mleka wymieszaj z mąką, a następnie tę mieszankę dodaj do gotującego się mleka, energicznie mieszając całość do czasu, aż zgęstnieje.
Sugestie autorki: budyń od razu po przyrządzeniu przelej do salaterek. Możesz go przygotować również na bazie jajek. W tym celu zamiast mąki do mleka od razu na początku wbij dwa jajka (lub 4 żółtka) i podgrzewaj całość z pozostałymi składnikami energicznie mieszając do czasu, aż odpowiednio zgęstnieje. Możesz zwiększyć ilość czekolady lub kakao w swoim budyniu, jeśli tylko chcesz. Syrop możesz zastąpić ekstraktem z mięty lub kroplami żołądkowymi, które też mają miętowy smak i aromat (dodaj je stopniowo, aby nie było, zbyt dużo).
Wersja light: użyj mleka z obniżoną zawartością tłuszczu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz użyć mleka roślinnego.