GotowaniePrzepisyTarta z burakami i fetą

Tarta z burakami i fetą

Tarta z burakami i fetą
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
20.10.2015 08:20, aktualizacja: 20.10.2015 14:24

Tarta w wersji wytrawnej smakuje bajecznie, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Tarty doskonale smakują nie tylko w słodkich połączeniach. Warto przygotować je również w wersji wytrawnej. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje tartę wypełnioną kremowym nadzieniem z buraków i kontrastującą smakiem fetą, którą można podać na lunch lub kolację. Smak potrawy uzupełniają listeczki aromatycznego tymianku.

Składniki na spód tarty: 200 g mąki żytniej razowej typ 720, 100 g masła, 1 jajko, około 2 łyżki wody, szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na około 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim natłuszczoną formę (o średnicy 26 cm). Włóż do lodówki w celu schłodzenia.

Składniki na wypełnienie: 4 buraki, pieprz czarny do smaku, sól morska do smaku, 2 łyżki masła, 4-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 100-150 g sera feta, świeży tymianek.

Obrane buraki zblenduj na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, dodaj pieprz i sól do smaku. Teraz masło i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa stanie się kremowa i bardziej gęsta. Teraz gorące buraczki przełóż na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp kostkę fety oraz tymianek dla smaku i aromatu. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-50 minut do czasu, aż całość będzie złocista, kremowa i aromatyczna. * Sugestie autorki:* użyj ulubionych przypraw oraz ziół. Fetę możesz zastąpić np. bryndzą lub oscypkiem. W wersji light użyj ciemnej mąki i/lub śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu. Możesz też dodać mniej śmietany lub zastąpić ją jogurtem naturalnym. Tartę przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni. Samo nieupieczone jeszcze ciasto możesz również zamrozić.

* www.justmydelicious.com
Paulina Krajewska
*

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także