Ograniczasz tłuszcze, drobiazgowo liczysz kalorie, a waga ani drgnie? Amerykański lekarz Joseph Mercola uważa, że głównymi sprawcami przyrostu na wadze są produkty zbożowe. I zaleca rezygnację z chleba i innych produktów zbożowych. Czy ta dieta stanie się równie popularna jak dieta Dukana?
Ograniczasz tłuszcze, drobiazgowo liczysz kalorie, a waga ani drgnie? Amerykański lekarz Joseph Mercola uważa, że głównymi winowajcami są produkty zbożowe. I zaleca rezygnację z chleba i innych produktów zbożowych. Czy ta dieta stanie się równie popularna jak dieta Dukana?
Już najmniejszy kęs chrupiącej bułeczki czy chleba sprawia, że masz ochotę coś zjeść. A często jest to coś słodkiego! Dzieje się tak, ponieważ zboża zwiększają poziom glukozy we krwi, a tym samym powodują apetyt na słodycze.
Tekst: Maria Piernacka/mpi/(kg)
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Gdy insuliny jest dużo...
Co więcej, zwiększony poziom insuliny nie pozwala na korzystanie ze zgromadzonych zapasów tłuszczu, a więc go nie spalamy. Gdy insuliny jest dużo, zmniejsza się ilość glukagonu sprzyjającemu spalaniu tłuszczów i cukrów oraz ludzkiego hormonu wzrostu odpowiedzialnego za budowę masy mięśniowej.
Wysoki poziom insuliny sprawia, że wciąż czujemy się głodni! Ta karuzela doprowadza do tego, że nie jesteśmy w stanie pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jeśli chcesz schudnąć, powinnaś zacząć od ograniczenia produktów zbożowych.
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Faza wstępna
Dieta bez zbóż ma trzy fazy. Rozpoczyna się ją od fazy wstępnej, która trwa 72 godziny. Podczas niej możesz jeść trzy główne posiłki i cztery przekąski.
Do każdego posiłku dobrze jest dodawać porcję białka (ryby, kawałek kurczaka, indyka, orzechy) oraz surowe warzywa, co ustabilizuje poziom cukru. Jedz co dwie godziny i do momentu, aż poczujesz się syta. Dzięki temu zrównoważysz przemianę materii i nie dopuścisz do napadów głodu.
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Trzy posiłki, trzy przekąski
Od czwartego dnia zaczyna się faza stabilizująca, która trwa do dnia pięćdziesiątego, a nawet dłużej. Jesz to, co w fazie wstępnej , a jedyna różnica to liczba posiłków. Nie podjadaj co dwie godziny, a jedz trzy większe posiłki i trzy przekąski. Nie jedz nic na dwie godziny przed snem.
Od dnia pięćdziesiątego (gdy schudłaś tyle, ile chciałaś) możesz powoli zacząć wprowadzać do jadłospisu zdrowe węglowodany, m.in. niektóre owoce.
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Co wolno jeść?
W diecie bez zbóż musisz wyeliminować nie tylko wszystkie produkty zbożowe, ale także cukier, słodzik i warzywa skrobiowe, m.in. ziemniaki. Słodkie warzywa (marchew, buraki) powodują szybki wzrost glukozy we krwi i w pierwszych fazach diety lepiej z nich zrezygnować.
Warzywa, które możesz jeść bez obaw, to m.in. szparagi, kalarepa, botwina, szpinak, cykoria, brokuły, kalafior, cukinia, różne rodzaje sałat, kapusta, papryka.
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Żółtko jest niezbędne
Oprócz zdrowych warzyw w diecie bez zbóż niezbędne są białka. Najzdrowszym źródłem są jajka, najlepiej przyrządzane w takiej formie, aby żółtko było płynne.
Sięgaj po mięso oraz ryby (płastuga, dorsz, makrela, sardynki, tilapia).
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Czego unikać?
Oprócz wszelkich produktów zbożowych musisz pożegnać się z ciastami, lodami i cukierkami. Niedopuszczalne są słodzone napoje: kawa, herbata, coca - cola, soki owocowe.
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*
Zrezygnuj z gotowych wypieków
Z diety należy wyeliminować produkty zawierające kwasy tłuszczowe trans (gotowe wypieki, margaryna), ketchupy, słodkie marynaty, a także przetworzone oleje roślinne bogate w tłuszcze omega - 6 (słonecznikowy, kukurydziany). Możesz pozwolić sobie na niewielkie ilości sera, ale odstaw mleko.
W pierwszych dwóch fazach diety nie wolno pić żadnego alkoholu, a w trzeciej można pozwolić sobie na czerwone wino.
Tekst: Maria Piernacka/mpi/(kg)
POLECAMY: * Czy warto jeść drugie śniadanie?*