Detox ogranizmu wiosną
Wiosną bardzo często czujemy się ociężali. Winę za to ponosi tłuste jedzenie, które królowało na naszych stołach zimą, a także brak świeżych warzyw, owoców, ruchu i słońca. Aby nasz organizm zregenerował się i odżył, potrzebujemy oczyścić go z zalegających toksyn.
Wiosną bardzo często czujemy się ociężali. Winę za to ponosi tłuste jedzenie, które królowało na naszych stołach zimą, a także brak świeżych warzyw, owoców, ruchu i słońca. Aby nasz organizm zregenerował się i odżył, potrzebujemy oczyścić go z zalegających toksyn. W tym celu najlepiej wiosną lub na przełomie wiosny i lata, gdy dostęp do warzyw i owoców będzie większy, zastosować dietę oczyszczającą. Taka kuracja nie tylko wspomoże regenerację naszego organizmu, ale też pomoże zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Detoksykacja organizmu przyda się właściwie każdemu. Dzięki niej poczujemy przypływ sił oraz będziemy lepiej przyswajali mikroskładniki z pożywienia. Często też toksyny zalegające w naszych komórkach utrudniają lub wręcz uniemożliwiają zrzucenie zbędnych kilogramów. Poniżej przedstawiamy 3 popularne i bezpieczne diety oczyszczające. Nie polecamy natomiast głodówki, która może osłabić nasz organizm i spowodować więcej szkód niż pożytku.
1. Monodieta kaszowa
Jest to wariacja na temat diety pszenicznej, jednak ze względu na nietolerancję glutenu pszenicznego przez niektóre osoby skomponowana jest na bazie kaszy jaglanej. Dieta polega na codziennym spożywaniu ugotowanej kaszy z dodatkiem ziół takich jak tymianek, rozmaryn czy pietruszka. Posiłki jemy 3-5 razy dziennie, tak, by nie czuć głodu. Pilnujemy również, by pić minimum 2 litry wody mineralnej oraz słabych herbatek ziołowych.
Czas trwania: 14 dni.
Produkty dozwolone: kasza, zioła, herbatki ziołowe, woda.
Produkty zabronione: mięso, nabiał, warzywa, owoce, słodycze, kawa, herbata.
2. Dieta dr Dąbrowskiej
Znana również pod nazwą „post Daniela” lub „dieta owocowo-warzywna”. Jest to pół głodówka lecznicza, podczas której organizm przechodzi na odżywianie endogenne, skupiając się na usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Jednocześnie dzięki spożywaniu warzyw i owoców dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały. Jemy tyle, by nie czuć głodu, pamiętając o 5 posiłkach dziennie oraz uwzględnianiu zarówno surówek, jak i gotowanych warzyw, na przykład w postaci zup lub ratatouille. Codziennie też należy zjeść porcję kiszonej kapusty, ogórków lub jabłek. Okres postu zależy od stanu zdrowia i wagi kuracjusza, dla osób otyłych zalecana jest pełna, 6-tygodniowa kuracja, osobom szczupłym i prowadzącym na co dzień zdrowy styl życia wystarczą dwa tygodnie.
Czas trwania: 2 – 6 tygodni.
Produkty dozwolone: wszelkie warzywa: kapustne, korzeniowe, dyniowate, kiszonki, jabłka, cytryny, grapefruity, woda, soki świeżo wyciskane, herbaty ziołowe, zielona.
Produkty zabronione: mięso, nabiał, zboża, owoce (poza dozwolonymi), warzywa strączkowe, tłuszcze, słodycze, kawa, herbata czarna.
3. Kuracja sokowa
Najtrudniejsza do wytrwania, ale trwająca najkrócej, jest dieta sokowa. Ze względu na możliwe osłabienie organizmu polecana jest do przeprowadzenia w dni wolne od pracy, może nam bowiem dokuczać ból głowy oraz głód. Podczas kuracji powstrzymujemy się od spożywania pokarmów, przyjmujemy jedynie świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, pamiętając o przewadze warzyw. Należy je pić powoli, małymi łykami, mieszając w ustach ze śliną. Ponadto pijemy dużo wody i, jeśli będzie nam zimno, słabe herbatki ziołowe.
Czas trwania: 3 dni, maksymalnie tydzień.
Produkty dozwolone: świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, woda, lekkie herbatki ziołowe.
Produkty zabronione: pokarmy stałe, zboża, nabiał, mięsa, słodycze, kawa, herbata. Aby wspomóc regenerację organizmu i oczyszczenie go z toksyn, warto również sięgnąć po naturalny suplement diety – * Detox + Cholester*. Jest to naturalny środek na bazie roślin – chlorelli i pokrzywy zwyczajnej. Chlorella jest źródłem chlorofilu dla naszego organizmu, jest naturalnym antyoksydantem, ponadto wiąże toksyny i metale ciężkie, a następnie usuwa je z organizmu. Pokrzywa usuwa złogi żółciowe, oczyszcza układ trawienny i działa moczopędnie. Takie oczyszczanie organizmu warto wykonywać dwa razy do roku - wiosną i jesienią, a nasz organizm będzie nam wdzięczny.