FitnessDieta dla palaczy

Dieta dla palaczy

Wszystkie badania wykazują, że żadna dieta nie gwarantuje zdrowia nałogowym palaczom. Prawidłowe odżywianie jest jednak o tyle ważne, że trucizny znajdujące się w dymie gwałtowniej atakują osoby z niedoborami pokarmowymi. Palenie niszczy naturalne systemy obronne organizmu, w dymie jest ponad 50 substancji rakotwórczych.

Dieta dla palaczy
Źródło zdjęć: © sxc.hu

18.11.2010 | aktual.: 22.11.2010 12:18

Wszystkie badania wykazują, że żadna dieta nie gwarantuje zdrowia nałogowym palaczom. Prawidłowe odżywianie jest jednak o tyle ważne, że trucizny znajdujące się w dymie gwałtowniej atakują osoby z niedoborami pokarmowymi. Palenie niszczy naturalne systemy obronne organizmu, w dymie jest ponad 50 substancji rakotwórczych.

Jeśli palisz, paliłeś lub często przebywasz wśród palących:

- jedz codziennie owoce i warzywa ciemnozielone i żółtopomarańczowe, bogate w beta karoten (gotowanie go nie niszczy), kwas foliowy, wit. B. marchew, brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, dynia, pomarańcze. Stanowią one naturalną ochronę przeciwnowotworową.

- jedz potrawy z wit. C, organizm palacza potrzebuje jej 3 razy więcej niż niepalącego.

- pij zieloną herbatę, działa ochronnie na przewód pokarmowy i płuca. Według niedawnych badań amerykańskich Japończycy, którzy piją jej dużo, rzadziej chorują na raka płuc.

- mięso zamień na soję i przetwory sojowe, warzywa strączkowe oraz świeże ryby

Jeśli próbujesz rzucić palenie lub właśnie to zrobiłeś, niektóre pokarmy pozwolą Ci przetrwać, zmniejszyć objawy gwałtownego niedoboru nikotyny:

- płatki i otręby owsiane zmniejszają pociąg do palenia (gotowany owies był od dawna używany w medycynie ludowej jako środek zmniejszający uzależnienie od narkotyków)

- potrawy zasadowe utrzymują poziom nikotyny w organizmie, co zmniejsza głód nikotynowy (rodzynki, figi, migdały, fasola)

Uważaj na potrawy zakwaszające, które sprzyjają wypłukiwaniu nikotyny, co zwiększa chęć palenia (mięso, podroby, jajka, sery, orzechy, alkohol, kawa)
Zamiast sięgać po papierosa, jedz pestki słonecznika lub dyni.

dietazdrowienikotyna
Komentarze (2)