Dietetyczna pizza – przykładowe przepisy
Dietetyczna pizza - czy to możliwe? Popularny fast food może być zdrowy, jeśli przygotujemy go, wykorzystując do tego niskokaloryczne składniki. Jak przygotować fit pizzę z szynką, pizzę bezglutenową i dietetyczną pizzę grillowaną?
18.10.2018 | aktual.: 27.11.2018 11:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dietetyczna pizza z szynką
Do przygotowania zdrowej pizzy z szynką najlepiej wykorzystać ciasto przygotowane z mąki razowej w cienkiej formie, przyprawy (pieprz i sól), 100 g sera (parmezan lub oscypek) i 100 g chudej szynki. Ponadto do przygotowania zdrowej grillowanej pizzy warto wykorzystać warzywa, w tym: małą czerwoną cebulę, paprykę (czerwoną i żółtą), kukurydzę oraz ogórki kiszone.
Przygotowanie:
Najpierw należy pokroić cebulę w kostkę, aby następnie ją podsmażyć i posmarować ciasto. Ser ścieramy drobno na tarce, kładziemy na nim plastry szynki i zalewę z kukurydzą. Całość pieczemy ok. 20 min do momentu przypieczenia sera. W ten sposób uzyskujemy zdrową pizzę, która bogata jest w błonnik poprawiający przemianę materii.
Ile kalorii ma pizza z szynką w takim wydaniu? Posiłek dostarczy ok. 554 kcal.
Dietetyczna pizza bezglutenowa
Do przygotowania ciasta na bezglutenową pizzę potrzebne będą:
Do farszu wykorzystamy:
- czerwoną paprykę,
- pesto z bazylii,
- cebulę,
- sól i pieprz,
- świeżą bazylię,
- kulkę mozzarelli,
- przecier pomidorowy.
Przygotowanie:
W zależności od upodobania cukinię lub bakłażana powinniśmy zetrzeć na tarce oraz wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Następnie przygotowaną w ten sposób mieszaninę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto można dodatkowo wyrównać dłońmi, aby uzyskać grubość ok. 7 mm. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 15 minut przy temperaturze 220 stopni. Po tym czasie ciasto warto odwrócić i dopiec kolejne 5 minut, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.
W międzyczasie kurczaka podsmażamy na oleju oraz mieszamy z przygotowanym wcześniej przecierem z pesto. Dodajemy pieprz oraz sól. Przygotowaną mieszaniną smarujemy ciasto oraz kładziemy na nim składniki w postaci pokrojonych warzyw i sera. W tym momencie temperaturę powinno się zmniejszyć do wartości 180 stopni i zapiekać do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera, czyli ok. 12 minut. W ten sposób otrzymamy bezglutenową pizzę dla trzech osób, której jedna porcja dostarcza ok. 526 kcal.
Dietetyczna pizza grillowana
Do zdrowiej pizzy przygotowywanej metodą grillową wykorzystuje się cienkie ciasto. Na dietetycznej pizzy królują warzywa: 2 duże papryki (żółta i czerwona), bakłażan lub cukinia, 2 ząbki czosnku. Należy przygotować także przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz) oraz oliwę.
Przygotowanie:
Warzywa należy umyć i wysuszyć oraz pokroić w paski. Następnie oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i ziołami (bazylią i oregano) oraz solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa należy odstawić na ok. 15 minut, aby następnie podpiec je na grillu. W międzyczasie ciasto również pieczemy 10 minut i kładziemy na nim zgrillowane warzywa. Całość zapiekamy ok. 5 minut. Przygotowana w ten sposób pizza jest zdrowa oraz doskonała dla tych, którzy nie jedzą mięsa.