Dodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Sposobów na idealną jajecznicę jest wiele. W jaki sposób sprawić, aby była puszysta jak nigdy przedtem? Wystarczy, że dodamy do potrawy zaledwie szczyptę pewnego produktu - ostrzegamy, taka wersja uzależnia!

Jajecznica po francuskuJajecznica po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Zuzanna Sierzputowska

Jajka są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, co czyni je wartościowym elementem diety. Zawierają witaminy A, D, E, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak selen, fosfor i żelazo. Regularne spożywanie jajek może wspierać zdrowie oczu, mózgu i serca, dzięki obecności luteiny, choliny i lecytyny.

Dodatkowym plusem jest fakt, że jajka możemy przygotować na naprawdę wiele różnych sposobów: gotując je na twardo lub na miękko, po benedyktyńsku, sadzone, a także pod postacią jajecznicy. W jaki sposób przyrządzić ją, aby wyszła puszysta niczym chmurka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jak zrobić jajecznicę?

Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem. Nic dziwnego - przyrządza się ją szybko, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a do tego taki posiłek można podać z różnymi dodatkami - w zależności od tego, jakie smaki preferujemy.

Dziś skupimy się jednak na jej konsystencji, która również wpływa na odbiór smaku. Okazuje się, że istnieje prosty kuchenny trik, który sprawi, że jajecznica będzie przyjemnie puszysta. Wpływa na to jeden składnik: szczypta mąki ziemniaczanej. Jeżeli przygotowujemy jajecznicę z czterech jajek, wystarczy 1/4 łyżeczki tego produktu.

Na początku rozgrzejmy patelnię i rozpuśćmy na niej 1,5 łyżki masła, na małym ogniu. W międzyczasie wbijamy do miski cztery jajka, dodajemy 1,5 szklanki mleka oraz mąkę ziemniaczaną - mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.

Kiedy masło na patelni rozpuści się, wlewamy naszą jajeczno-mleczno-mączną mieszankę. Gdy zauważymy, że jajka zaczynają się ścinać, ale będą nadal wilgotne, zdejmujemy patelnię z ognia, a jajecznicę przerzucamy na talerz, doprawiamy, dodajemy ulubione dodatki i siadamy do stołu!

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Pokazała, co dostają dzieci pracowników kopalni. Ogromne paczki
Pokazała, co dostają dzieci pracowników kopalni. Ogromne paczki
Nie kupuj choinki w markecie. Tu znajdziesz znacznie taniej
Nie kupuj choinki w markecie. Tu znajdziesz znacznie taniej
Przez kilka miesięcy mieszkała na dworcu. "Nie miałam dokąd pójść"
Przez kilka miesięcy mieszkała na dworcu. "Nie miałam dokąd pójść"
Damięcka jak zawsze w punkt. "Genialne, a jak wymowne"
Damięcka jak zawsze w punkt. "Genialne, a jak wymowne"
Przeżyła śmierć kliniczną. Oto co widziała po "tamtej stronie"
Przeżyła śmierć kliniczną. Oto co widziała po "tamtej stronie"
29-latka przegoniła Taylor Swift. Jest najmłodszą miliarderką świata
29-latka przegoniła Taylor Swift. Jest najmłodszą miliarderką świata
Już nie czerwień. Zimą będziemy nosić "ice nails" jak Hailey Bieber
Już nie czerwień. Zimą będziemy nosić "ice nails" jak Hailey Bieber
Córka wybrała nazwisko dziadka. Nie każdy wie, że jest aktorką
Córka wybrała nazwisko dziadka. Nie każdy wie, że jest aktorką
Hyży w najmodniejszej spódnicy zimy. Tak poprowadziła "halo tu Polsat"
Hyży w najmodniejszej spódnicy zimy. Tak poprowadziła "halo tu Polsat"
Weszła cała w cekinach. Tylko spójrzcie, co miała na marynarce
Weszła cała w cekinach. Tylko spójrzcie, co miała na marynarce
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇