Dodaj ćwierć łyżeczki do jajecznicy. Innej już nie zjesz
Jajecznica to jedno z dań, które można przygotować na wiele sposobów. Aby była naprawdę idealna, warto poznać trik, który zmieni zwykłe śniadanie w kulinarną ucztę. Co do niej dodać, aby smakowała jak z najlepszej restauracji?
Gordon Ramsay, znany szef kuchni, podkreśla, że kluczem do idealnej jajecznicy jest odpowiednia technika. Podstawą są świeże jajka, masło i śmietana. Ramsay zaleca, aby jajka wbijać bezpośrednio na zimną patelnię z masłem, a następnie powoli podgrzewać, cały czas mieszając. Dzięki temu jajecznica zyskuje kremową konsystencję. Na koniec dodaje się śmietanę, która zatrzymuje proces ścinania jajek i nadaje im lekkości.
Co dodać do jajecznicy, aby się nie rozwarstwiła?
Trik Gordona Ramsaya nie jest jednak jedynym, który sprawia, że jajecznica będzie jeszcze lepsza. Aby była jednocześnie stabilna, wilgotna i kremowa, a przy tym nie rozwarstwiała się, warto dodać do niej składnik, który zawsze mają w kuchni wszystkie babcie - mąkę ziemniaczaną. Mąka ta zawiera skrobię, która podczas podgrzewania zwiąże wodę z jajek i lekko je zagęści, dzięki czemu jajecznica się nie rozwarstwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania
Składniki na jajecznicę z dodatkiem mąki ziemniaczanej:
- 4 jajka,
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mleka (opcjonalnie),
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajka razem z mąką ziemniaczaną i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na patelni roztop masło na małym ogniu. Wlej przygotowaną masę jajeczną i powoli mieszaj - tak, aby jajka nie ścięły się zbyt szybko. Kiedy masa zacznie się ścinać, ale będzie wciąż wilgotna i lekko błyszcząca, zdejmij patelnię z palnika. Wyłóż jajecznicę na talerz, dopraw solą oraz pieprzem.
Triki na puszystą jajecznicę
Aby jajecznica była puszysta, warto dodać do niej wodę gazowaną. Dwie łyżki wody gazowanej na cztery jajka sprawiają, że danie stanie się lekkie oraz delikatne.
Dietetyk dr Bartek Kulczyński poleca także dodanie do jajecznicy orzechów włoskich, które są źródłem kwasów omega-3. Orzechy prażone na suchej patelni dodadzą potrawie chrupkości i wzbogacą jej smak. Innym ciekawym dodatkiem jest również kefir, który - tak jak woda gazowana sprawi, że jajecznica stanie się puszysta i delikatna.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.