Usmaż "po francusku". Już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej wersji
Jajecznica po francusku to wyjątkowe danie, które łączy w sobie delikatność i niepowtarzalny smak. Dowiedz się, jak przygotować tę wykwintną wersję popularnego śniadania, która z pewnością zachwyci twoje podniebienie.
Jajecznica po francusku wyróżnia się niezwykle kremową i aksamitną konsystencją. Taki efekt można osiągnąć dzięki powolnemu gotowaniu jajek na małym ogniu, z dodatkiem dużej ilości masła. Zazwyczaj serwuje się ją na grzankach lub z bagietką, często wzbogaconą ulubionymi dodatkami. To delikatniejsza wersja klasycznej jajecznicy, która bardziej przypomina bardziej kremowy sos niż tradycyjną, dobrze wysmażoną jajecznicę znaną z polskiej kuchni.
Jak przygotować jajecznicę po francusku?
Aby przygotować jajecznicę po francusku, potrzebne będą 3-4 jajka, 2 łyżki masła, pieprz i sól (do smaku), podobnie jak w tradycyjnej wersji. Można również pokusić się o dodanie zeszklonej wcześniej cebulki lub świeżego szczypiorku.
Proces zaczyna się od oddzielenia białek od żółtek i ubicia białek na puszystą masę. Następnie na małej patelni lub w rondelku roztapia się 1,5 łyżki masła na średnim ogniu, dodaje białka i smaży, mieszając, aż do lekkiego przywarcia do naczynia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błędy przy robieniu jajecznicy
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Po chwili dodaje się roztrzepane żółtka i delikatnie miesza do lekkiego ścięcia jajek. Na koniec, po zdjęciu patelni z ognia, wystarczy już tylko energicznie wmieszać do jajecznicy resztę masła oraz doprawić całość solą i pieprzem.
Osoby, które dbają o linię lub stosują lekkostrawną dietę, mogą przygotować jajecznicę po francusku bez masła, zastępując je 3 łyżkami wody. Mimo to, zalecamy trzymać się tradycyjnego przepisu i smażyć jajecznicę na maśle, aby w pełni cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Skarbnica witamin i minerałów na początek dnia
Jajecznica po francusku to danie, które można przygotować szybko i bez większego wysiłku. Oprócz tego, że ma wyjątkową konsystensję, dostarcza ona organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jajka, będące głównym składnikiem tej potrawy, są bogate w białko, które jest kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni.
Jajka zawierają również witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto, dostarczają minerałów takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, które są niezbędne dla zdrowia.
Czytaj także: Najgorsze smarowidło do chleba. Polacy kupują na potęgę
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.