Prawie nikt nie dodaje do rosołu. Tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Chcesz urozmaicić klasyczny rosół? Aby przyrządzić aromatyczną zupę, wystarczy, że dodasz jeden sekretny składnik, o którym mało kto słyszał. Mimo że w tym przepisie nie znajdziesz mięsa, rosół wyjdzie palce lizać.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjny rosół w Polsce zwykle przygotowujemy na mięsno-warzywnym wywarze. Kolejno dodawane przyprawy nadają zupie głębi smaku. Dziś jednak pokażemy, że aromatyczny rosół wcale nie musi zostać ugotowany na mięsie. Jeden sekretny składnik sprawi, że goście podczas obiadu poproszą o przynajmniej jedną dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Rosół bez mięsa. Jeden składnik zmienia wszystko

Tajemniczym składnikiem, odmieniającym smak rosołu są... obierki po ziemniakach. Pamiętaj, aby zacząć od ich dokładnego przygotowania - umyj je, dopraw i upiecz w piekarniku.

Składniki na rosół:

  • upieczone obierki z ok. siedmiu ziemniaków;
  • półtora litra wody;
  • 2-3 mniejsze cebule;
  • niewielkiej wielkości kawałek selera;
  • dwie marchewki;
  • ząbek czosnku;
  • gałązka lubczyku;
  • łyżka przyprawy z suszonych warzyw;
  • sól oraz pieprz do smaku;
  • natka pietruszki.


Przygotowanie

Umyj i obierz warzywa. Następnie pokrój marchewki oraz seler na większe kawałki, a cebule w ćwiartki. Umieść warzywa w garnku i dodaj natkę, przyprawę z suszonych warzyw oraz czosnek. Zalej składniki wodą, wtedy dodaj sól oraz pieprz. Gotuj wszystko przez godzinę. W międzyczasie wyczyść porządnie obierki ziemniaków, osusz je i polej oliwą. Posyp pieprzem i solą, później włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach, aż się zarumienią i staną się chrupkie, czyli około pół godziny.

Po wyznaczonym czasie odcedź wywar, wyjmij ze środka kawałki selera i marchewek. Dodaj do garnka lubczyk oraz upieczone ziemniaczane skórki. Gotuj przez 20 minut.

Dzięki skórkom ziemniaków rosół nabierze delikatnie karmelowego smaku, co z pewnością zaskoczy wszystkich domowników oraz gości.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować