"Wystaw na balkon". Skutki takiego postępowania mogą być opłakane

Przechowywanie jedzenia na balkonie to praktyka, która jesienią i zimą zyskuje na popularności. Szczególnie wśród mieszkańców bloków, gdzie przestrzeń w kuchni często jest dość ograniczona. Sprawdźcie, o czym warto pamiętać.

O tym musisz pamiętać, jeśli przechowujesz jedzenie na balkonie
O tym musisz pamiętać, jeśli przechowujesz jedzenie na balkonie
Źródło zdjęć: © materiały własne

01.12.2024 | aktual.: 01.12.2024 17:04

W okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza podczas świąt albo rodzinnych uroczystości, gdy brakuje nam miejsca w lodówce, przechowywanie jedzenia na balkonie zdaje się być atrakcyjną opcją.

Wielu z nas przechowuje jedzenie na balkonie, mając w pamięci, jak robiły to poprzednie pokolenia. Na pierwszy rzut oka wydaje się to rozsądną strategią — biorąc pod uwagę niskie temperatury zimą. Jednak, jak się okazuje, wiąże się to z różnymi zagrożeniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konsekwencje mogą być poważne

Trzeba pamiętać, że temperatury na zewnątrz mogą ulegać znaczącym wahaniom. Zmienne warunki atmosferyczne oraz nieregularne nasłonecznienie sprzyjają psuciu się jedzenia, stąd już tylko krok do zatrucia pokarmowego.

- Nagłe zamrażanie i odmrażanie żywności nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy mówimy o żywności, której zamrażać nie powinniśmy: ciastach z kremem, tortach z bitą śmietaną czy sałatce jarzynowej z majonezem" - wyjaśnia Katarzyna Bosacka w rozmowie z "Faktem".

Jak przechowywać jedzenie na balkonie?

Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, są czynniki zewnętrzne, takie jak ptaki i owady, które mogą próbować dostać się do żywności. Jeśli balkon jest nieosłonięty, powinniśmy pomyśleć o zabezpieczeniu żywności – zaleca się korzystanie ze szczelnych pojemników i folii ochronnej.

Kluczowe jest także zabezpieczenie jedzenia przed działaniem promieni słonecznych poprzez odpowiednie przechowywanie w zasłoniętych lub nieprzezroczystych pojemnikach. Ważne jest, aby takich zapasów nie przechowywać przez dłuższy czas i konsumować je możliwie szybko. Choć balkon może wydawać się naturalnym przedłużeniem lodówki w chłodniejsze miesiące, należy pamiętać o potencjalnych zagrożeniach, jakie wiążą się z takim przechowywaniem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)