Domowe chrupki – przykładowe przepisy
Chrupki są przekąską, którą wszyscy uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Dlatego warto poznać sposób na przygotowanie alternatywnych, zdrowych chrupek w zaciszu naszego domu.
16.12.2018 | aktual.: 02.02.2019 21:40
Domowe chrupki – zalety
Od dawna wiadomo, że klasyczne chrupki dostępne w sklepach to produkty wysokokaloryczne, które nie niosą zbyt wielu korzyści dla naszego organizmu. Ich częste spożywanie podnosi poziom niezdrowego cholesterolu oraz sprawia, że powiększeniu ulega poziom tkanki tłuszczowej.
Dlatego warto poznać przykładowe przepisy na domowe nietuczące chrupki. Doskonale sprawdzą się jako dodatek podczas przyjęć. Ponadto rozkoszować się nimi będą mogły zarówno łasuchy, jak i osoby będące na diecie oraz dzieci. Przygotowując chrupki w domu, możemy wykorzystać masę dodatków, w postaci owoców, warzyw czy ulubionych przypraw.
Domowe chrupki warzywne z selera
Domowe chrupki możemy przygotować, wykorzystując do tego celu ulubione warzywa w tym buraka czy marchewkę. Dla przykładu do przygotowania chrupek z selera potrzebne będą:
- oliwa z oliwek,
- ulubione przyprawy (np. pieprz), ostra papryka, sól i słodka papryka,
- ząbek czosnku.
Mając przygotowane składniki, obieramy ze skórki selera, myjemy go pod bieżącą wodą i suszymy. Następnie warzywo kroimy na cienkie plastry o grubości ok. 1-2 mm. W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, wykorzystując do tego termoobieg. Teraz blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej plasterki selera, w ten sposób, aby wzajemnie się nie dotykały. W tym momencie smarujemy warzywa oliwą z oliwek i przyprawiamy wedle uznania. Następnie blachę umieszczamy w piekarniku i zostawiamy piekące się plasterki na ok. 20 minut. Po tym czasie możemy je przełożyć na drugą stronę i pozostawić na kolejne 10 minut. Tak przygotowane chrupki możemy pozostawić chwilę do całkowitego ostygnięcia i podawać z dodatkiem np. ketchupu czy ulubionego sosu.
Domowe chrupki owocowe z arbuza
Do przygotowania domowych chrupek z arbuza potrzebne będą:
Kiedy już mamy przygotowane składniki, całość myjemy i suszymy oraz obieramy ze skórki i kroimy na drobne plasterki o grubości do 2 mm. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na jej powierzchni wcześniej przygotowane plasterki. W tym momencie możemy wykorzystać sok z cytryny, skraplając nim wszystkie plasterki oraz posypując je wanilią i cynamonem.
Możliwe jest również przyrządzenie domowych chrupek bez użycia przypraw w zależności od upodobań. Wracając jednak do przekąski, kiedy już umieścimy chrupki w piekarniku, podgrzewamy go do temperatury 80 stopni Celsjusza przez godzinę. Możemy przy tym włączyć dodatkowo opcję termoobiegu. Kiedy już zakończymy pierwszy etap pieczenia, plasterki przekładamy na następną stronę i kontynuujemy proces przez kolejne 60 minut. Po dwóch godzinach możemy wreszcie wyłączyć piekarnik i zostawić uzyskane chrupki do całkowitego wystygnięcia. Alternatywną metodą suszenia jest również wykorzystanie do tego procesu suszarki elektrycznej do grzybów i owoców, co powinno nam zająć ok. 4-5 godzin.