Oliwa z oliwek - kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Oliwa z oliwek to jeden z częściej wykorzystywanych produktów w kulinariach na całym świecie. W wielu kuchniach oliwa z oliwek wypiera olej czy inne tłuszcze roślinne i zwierzęce. Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek? Dlaczego cieszy się tak dużą popularnością? Ile kalorii dostarcza oliwa z oliwek i jakie ma właściwości?
Oliwa z oliwek - rodzaje
Oliwę z oliwek otrzymuje się z miąższu oliwek w wyniku procesu tłoczenia na zimno lub na gorąco. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oliwy z oliwek i są one zależne od dojrzałości owoców, sposobu zbierania, rodzaju gleby czy temperatury tłoczenia. Cechą dominującą w typologii oliwy z oliwek jest zawartość kwasu olejowego. Na tej podstawie wyróżnia się:
- Oliwę z pierwszego tłoczenia Extra Virgin - to rodzaj oliwy zawierający najwięcej wartości odżywczych. Oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawą barwę i jest dosyć gęsta. Z kolei świeża oliwa Extra Virgin jest mętna. Oliwa z pierwszego tłoczenia z racji na swoje bogactwo minerałów i składników odżywczych jest również droższa od innych rodzajów oliwy z oliwek.
- Oliwę Virgin - to rodzaj oliwy, który pozyskuje się z zielonych oliwek. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, aby wzbogacić jej smak. Jakość tej oliwy jest gorsza od jakości oliwy z pierwszego tłoczenia.
- Oliwę rafinowaną Pure - ten rodzaj oliwy charakteryzuje się wysoką kwasowością i w stanie naturalnym nie nadaje się do spożycia. Zawiera niewielkie ilości wartości odżywczych i minerałów.
- Oliwę Sansa - to oliwa najniższej jakości. Wytwarza się ją z pozostałości procesu tłoczenia. Można ją jedynie spożywać na gorąco.
Oliwa z oliwek - kalorie i indeks glikemiczny
Oliwa z oliwek jest tłuszczem roślinnym, w związku z tym jest również wysoko kaloryczna. 100 g oliwy z oliwek to ok. 882 kcal. Natomiast w jednej łyżeczce oliwy z oliwek zawiera się 88 kcal. Wskaźnik indeksu glikemicznego, tak jak w pozostałych olejach czy tłuszczach, wynosi 0. Dlatego jest to produkt zalecany w diecie osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność.
Oliwa z oliwek - wartości odżywcze
Oliwa z oliwek jest ceniona przez konsumentów, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Oliwa z oliwek jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym omega-3 i omega-6. Tłuszcze wchodzące w skład oliwy z oliwek obniżają poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL.
Oliwa z oliwek zawiera także związki fenolowe, takie jak oleuropeina i oleokantal. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i prowitaminy A. Dostarcza organizmowi składników mineralnych, a w tym potasu, magnezu i fosforu.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek mimo że jest tłuszczem, to jest zdrowa dla naszego organizmu. Poza korzystnym wpływem na regulację poziomu cholesterolu, hamuje rozwój miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Kwas oleinowy jest skuteczny w walce z astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa.
Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek hamują tworzenie się wolnych rodników, przez co wzmacniają się błony komórkowe, co zapobiega procesowi starzenia się skóry. Oliwa z oliwek usprawnia także proces trawienia i przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn. Korzystnie wpływa również na proces wzrostu kości u dzieci.