Arbuz – poznaj jego właściwości i kaloryczność

Arbuz to niezwykle popularny owoc, który znajduje się w składzie sałatek, koktajli oraz popularnych deserów. Zawdzięcza to słodkiemu smakowi, który gasi pragnienie oraz strukturze, która pozwala na późniejsze wykorzystanie zarówno pestek jak i grubej skórki owocu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Arbuz jest nie tylko smaczny, ale stosowany regularnie może również pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Arbuz jest nie tylko smaczny, ale stosowany regularnie może również pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. (Shutterstock.com)
WP

Arbuz – pochodzenie

Arbuz jest rośliną zaliczaną do rodziny dyniowatych, których naturalnym środowiskiem są dalekie kraje Afryki Południowej. Hodowane zarówno w uprawach jak i rosnące dziko arbuzy znane były w tamtejszych rejonach już niemal 1500 lat p.n.e., a w Europie znalazły się za sprawą krzyżackiego zakonu. Obecnie roślina ta jest na tyle popularna, że w krajach takich jak: Rumunia, Węgry, Włochy, Hiszpania czy Portugalia zakładane są kolejne plantacje skupiające swoją działalność wyłącznie na uprawie arbuza. Również w Polsce spotkać można tego typu przedsięwzięcia jednak ze względu na umiarkowany klimat, owoce są mniej słodkie w porównaniu z tymi wyhodowanymi w Afryce czy na Południu Europy.

Arbuz – charakterystyka

Arbuz jest owocem, który spośród innych wyróżnia długa łodyga osiągająca, w niektórych przypadkach nawet 6 metrów. Oprócz tego roślina posiada szerokie liście, a jej kwiaty przypominają te znane z dyni – rosną pojedynczo, a ich kolor to odcienie jasnozielonego i żółtego. Warto mieć również świadomość, że jedna taka roślina jest w stanie wyprodukować do nawet 30 kwiatów żeńskich oraz ok. 300 męskich odpowiedników. Ponadto dojrzałe owoce arbuza kształtem przypominają dojrzałe jagody wypełnione miąższem koloru białego, żółtego i pomarańczowego, które kiedy dojrzeją, produkują kolejne nasiona.

Arbuz – właściwości

Arbuz ze względu na zawarty w strukturze miąższ charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi, które przewyższają jego wartość odżywczą. W ten sposób zawarte w nim składniki mineralne i antyoksydacyjne związki charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym. Oprócz tego obecne w składzie arbuza karotenoidy przekładają się na charakterystyczną czerwono-pomarańczową barwę miąższu będąc zarazem antyoksydantami. Oprócz tego należy mieć świadomość, że najbardziej aktywną substancją w arbuzie jest likopen, który wpływa na ochronę struktury owocu przed negatywnym działaniem przemian tlenowych prowadzących do powstawania wolnych rodników wpływających na wzmożoną produkcję cholesterolu. Na koniec warto dodać, że regularne spożywanie arbuza wpływa na ochronę ścian krwionośnych, przed uszkodzeniem sprawiając, że zmniejszeniu ulega aktywność chorób układu naczyniowo-sercowego poprzez obniżenie ryzyka występowania takich przypadłości jak: udar mózgu, zawał serca czy miażdżyca.

WP

Ile kalorii ma arbuz

Arbuz jak łatwo zauważyć składa się w znacznej ilości z wody, która stanowi ok. 90% jego struktury. Ta cecha sprawia, że owoc nie jest dobrym źródłem aktywnych składników odżywczych, dlatego zalicza się do produktów niskiej wartości energetycznej. Jeśli chodzi o kaloryczność, w 100 gramach owocu arbuza znajduje się ok. 40 kcal. Dla porównania 100 g ananasa to ok. 55 kcal, a jabłka 45 kcal.

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP