GotowaniePrzepisyJedzenie pod kontrolą

Jedzenie pod kontrolą

Jedzenie pod kontrolą
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
25.07.2007 11:39, aktualizacja: 27.06.2010 15:11

Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania -
czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owoców? Czy piję za dużo kawy lub herbaty a za mało mleka i soków owocowych? Czy środowisko w którym mieszkam jest zanieczyszczone?

Co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości. Tak więc, kobieta po trzydziestce powinna teraz zacząć odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób serca, raka, zmiękczenia kości. Z tego też powodu powinnyśmy przeanalizować styl naszego życia i odżywiania.

Wraz z przybywaniem nam lat wzrasta konieczność kontroli jakości odżywiania. Z wiekiem przybywa nam więcej problemów zdrowotnych. Dlaczego? Nasz organizm nie produkuje tyle hormonów, enzymów i przeciwciał co przedtem. Składniki odżywcze, które dostarczamy do naszego organizmu, są przyswajane ze zmniejszoną efektywnością. Aby utrzymać dobry stan zdrowia, musimy ciągle dostarczać naszym tkankom i komórkom wysokiej jakości składniki odżywcze i mineralne.

Jak pamiętamy z lekcji biologii, są to węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały i woda. Gdy przez dłuższy czas któryś z tych składników nie dociera do naszych komórek lub jest dostarczany w niewystarczającej ilości, powoduje początek wadliwego funkcjonowania naszego organizmu. Początkowo zaczynają źle funkcjonować pojedyncze komórki, potem cała ich grupa - tkanki, a następnie cały organ. Nasz organizm ma zdolność używania pewnych składników, które są zmagazynowane. Niektóre jednak składniki nie mogą być magazynowane. Trzeba je dostarczać ciągle, w każdym dniu. Przykładem są witaminy z grupy B i witamina C.

Czy odżywiam się prawidłowo?

Nasuwa się więc pytanie, czy mój sposób odżywiania, moja dieta są prawidłowe? Zanim przystąpisz do jakichkolwiek działań, należy uświadomić sobie, co muszę zmienić i jak. Wiedza i pełna świadomość muszą poprzedzać jakakolwiek akcję. Zrozumienie swoich indywidualnych potrzeb jest jednym z głównych celów tej publikacji. Najlepiej jest zacząć od obserwowania siebie. Na kalendarzu lub zwykłej kartce papieru z rubrykami notuj, co jadłaś na śniadanie, obiad i kolację, czy jadłaś coś między posiłkami, czy i ile papierosów wypaliłaś, czy byłaś na spacerze lub wykonywałaś jakąkolwiek pracę fizyczną oraz jak się w danym dniu czułaś. Tego rodzaju mapa, plan kontynuuj przez 2, 3 tygodnie. Pozwoli Ci to na określenie drogi postępowania w przyszłości.

ZOBACZ TEŻ:

JAK MÓZG KONTROLUJE ŁAKNIENIE Na bazie tej mapy odpowiedz na następujące pytania:

  1. Czy jesz 4 razy lub więcej: - zupy i warzywa z puszki; - biały chleb, ryż; - wędliny (saletrowane); - mrożone owoce i warzywa; - słodycze; - smażone mięso; - majonez, musztardę, ketchup; - dżemy?
  1. Czy pijesz: - kawę (więcej niż 2 szklanki); - herbatę (więcej niż 1 szklanka); - napoje typu Coca Cola; - alkohol (więcej niż 5 razy w tygodniu po jednej lampce)?
  1. Czy jesz posiłki regularnie?
  1. Czy palisz papierosy?
  1. Czy często jesteś pod wpływem stresu?

6 Czy używasz jakichkolwiek lekarstw np. od bólu głowy?

  1. Czy często jesteś zmęczona, masz ból głowy i problemy z żołądkiem?
  1. Czy mieszkasz na wsi?

9.Czy jesz bardzo mało lub bardzo dużo?

  1. Czy gimnastykujesz się regularnie, chodzisz na co najmniej 30-minutowy spacer?

Gdy odpowiedziałaś pozytywnie na co najmniej 4 lub więcej pytań, twój styl życia i odżywiania musi być zmieniony.

Następny krok w rozpoznaniu Twoich potrzeb to odpowiedź na pytanie, czy posiłki moje zawierają niezbędną ilość witamin, składników mineralnych i odżywczych?

Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania:

  1. Czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owoców? (zalecana norma to 4 lub 5 rodzajów na 1 dzień)?

2.Czy piję za dużo kawy lub herbaty, a za mało mleka i soków owocowych?

3.Czy środowisko, w którym mieszkam, jest zanieczyszczone (zanieczyszczone powietrze, chlorowana woda, duża ilość spalin)?

Jeżeli Twoja odpowiedź na to pytanie jest pozytywna, to musisz sobie uświadomić, że są to czynniki zmniejszające ilość składników witaminowych i mineralnych dostarczonych do Twojego organizmu. Inaczej mówiąc, jeżeli woda, której używasz, jest chlorowana, to ilość witaminy E, którą spożywasz z pokarmami jest odpowiednio zredukowana. Ponieważ nie masz bezpośredniego wpływu na zmniejszenie zanieczyszczeń środowiska, to w Twojej codziennej diecie powinno się znaleźć więcej warzyw i owoców z witaminą E.

ZOBACZ TEŻ: