Jesiotr w granatach

To jedna z najsmaczniejszych ryb, która praktycznie nie ma ości. W dodatku jest bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu. W połączeniu z wartościowym granatem stanowi pyszny obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Wybierając składniki na obiad, nadal chętniej sięgamy po kurczaka lub wieprzowinę, aniżeli po ryby. Niesłusznie, bo to nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne produkty. Odpowiednia przyrządzone stanowią wartościowy obiad dla całej rodziny. W swoim przepisie udowadnia to Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Blogerka proponuje pysznego jesiotra w sosie z granatów.

Warto wiedzieć, że pod względem właściwości odżywczych jesiotr należy do rybiej czołówki. Dostarcza solidnej dawki cennych mikroelementów, m.in. fosforu i potasu. Jego mięso jest delikatne i jędrne, a także niemal pozbawione ości. Można je z powodzeniem smażyć, grillować, marynować, wędzić, a także wykorzystywać w innych potrawach.

Granat to z kolei zawiera sporo witaminy C i E oraz składniki mineralne takie jak: selen, miedź, potas i cynk. Jest również źródłem antyoksydantów - polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego). Owoc ten obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym.

Składniki: 500-600 g filetów z jesiotra, sól i pieprz, mąka (może być bezglutenowa), olej do smażenia, 1/2 szklanki sosu z granatów (gęstego, uzyskamy go po zredukowaniu na dużym ogniu soku z granatów).

Przygotowanie: rybę podzielić na porcje (4-5), zdjąć skórę. Posolić, popieprzyć, lekko osypać mąką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć powoli z obu stron, po ok. 10 minut z każdej. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać np. z ryżem jaśminowym.

Zobacz również: Koktajl odchudzający* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯