Jesiotr w granatach
To jedna z najsmaczniejszych ryb, która praktycznie nie ma ości. W dodatku jest bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu. W połączeniu z wartościowym granatem stanowi pyszny obiad dla całej rodziny.
21.01.2016 | aktual.: 11.12.2017 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wybierając składniki na obiad, nadal chętniej sięgamy po kurczaka lub wieprzowinę, aniżeli po ryby. Niesłusznie, bo to nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne produkty. Odpowiednia przyrządzone stanowią wartościowy obiad dla całej rodziny. W swoim przepisie udowadnia to Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Blogerka proponuje pysznego jesiotra w sosie z granatów.
Warto wiedzieć, że pod względem właściwości odżywczych jesiotr należy do rybiej czołówki. Dostarcza solidnej dawki cennych mikroelementów, m.in. fosforu i potasu. Jego mięso jest delikatne i jędrne, a także niemal pozbawione ości. Można je z powodzeniem smażyć, grillować, marynować, wędzić, a także wykorzystywać w innych potrawach.
Granat to z kolei zawiera sporo witaminy C i E oraz składniki mineralne takie jak: selen, miedź, potas i cynk. Jest również źródłem antyoksydantów - polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego). Owoc ten obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym.
Składniki: 500-600 g filetów z jesiotra, sól i pieprz, mąka (może być bezglutenowa), olej do smażenia, 1/2 szklanki sosu z granatów (gęstego, uzyskamy go po zredukowaniu na dużym ogniu soku z granatów).
Przygotowanie: rybę podzielić na porcje (4-5), zdjąć skórę. Posolić, popieprzyć, lekko osypać mąką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć powoli z obu stron, po ok. 10 minut z każdej. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać np. z ryżem jaśminowym.