Kebab niejedno ma imię
To klasyczne danie kuchni tureckiej, a właściwie wariacja na jego temat, jest bardzo popularnym fast – foodem w całej Europie. Tymczasem ta dobrze znana nam potrawa ma bardzo wiele odmian. Powszechnie znany jest jedynie döner kebab, czyli opiekane mięso w bułce lub przaśnym chlebie z dodatkiem warzyw i różnych sosów.
13.12.2010 | aktual.: 13.12.2010 14:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To klasyczne danie kuchni tureckiej, a właściwie wariacja na jego temat, jest bardzo popularnym fast – foodem w całej Europie. Tymczasem ta dobrze znana nam potrawa ma bardzo wiele odmian. Powszechnie znany jest jedynie döner kebab, czyli opiekane mięso w bułce lub przaśnym chlebie z dodatkiem warzyw i różnych sosów.
Danie to ma długoletnią tradycję. Wzmianki o kebabie pochodzą z XVIII wieku. Była to potrawa z pieczonej baraniny podawana z tureckim pieprzem lub z ryżem, ostrym sosem, roztopionym masłem i mieloną papryką (pieprz turecki).
Fastfood z Turcji
Kebab znany wszystkim z rozmaitych barów typu fast – food został wymyślony w Berlinie 1971 roku.
W języku tureckim kebab oznacza obracające się mięso na rożnie. Jego przykładem może być, prawdopodobnie wywodzący się z tradycji pasterzy, coban kebabi, czyli mięso, które nadziewa na pionowo wbity rożen i następnie obraca, tak by opiekał je ogień.
Dziś podaje je się na rozmaite sposoby. Przyrządza się z pieczonego, czasem mielonego mięsa. Piecze się na szpadce. Najczęściej jest to baranina, którą w europejskich kebabach ciężko spotkać, ponieważ jest zastępowana wołowiną, kurczakiem, cielęciną, a także wieprzowiną.
Nie tylko fast food
Będąc na wczasach w Turcji warto wypróbować oryginalnych kebabów. Miłośnikom pikantnych dań może przypaść do gustu adana kebab. Jego głównym składnikiem jest przyprawione na ostro mięso mielone, które piecze się nad ogniem. Podaje się je z pitą (rodzajem placka), doprawia się cebulą, papryką i ozdabia pietruszką. Łagodniejsza wersja tej potrawy to urfa keba.
Do patlıcan kebap dodaje się grillowanego bakłażana z na tureckim chlebie. Istnieje kilka wersji tej potrawy. Najsłynniejsza jej odmiana pochodzi z miasta Tokat.
Ciekawym rodzajem kebaba jest köfte kebab – mielone kotleciki jagnięce z miętą i pietruszką. Pieczone są jak szaszłyki.
Kebab kojarzy się głównie z mięsem opiekanym na rożnie, ale niektóre warianty tego dania przygotowuje się w garnku., np. alinazik kebab – czyli mięso duszone w rondlu z czosnkiem i jogurtem.
W Turcji można dostać również döner kebab. To on posłużył za pierwowzór swojej fastfoodowej wersji. Na pionowym ruszcie pieczę się mięso, odkrawając cienkie plasterki mięsa. Podaje je się z warzywami z dodatkiem sosów z tureckim pieczywem.
Kebab ma również swoje odpowiedniki w kuchniach innych narodów. W kuchni greckiej (która ma wiele wspólnego z kuchnią turecką) jest to gyros, arabskiej – shoarma i meksykańskiej są to popularne również w Europie tacos, W Japonii podaje się Yakitori – czyli opiekane na rożnie mięso drobiowe,
POLECAMY: PIWO A DIETA?