Nie żałuj sobie. Ta ryba wspiera ochronę przed rakiem

Halibut nie jest często spotykany na polskich stołach, choć zasługuje on na zdecydowanie większe uznanie. Niestety nie każdy wie, że ryba ta charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, które mogą być korzystne dla naszego organizmu.

Dlaczego warto jeść halibuta?Dlaczego warto jeść halibuta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Żmudzińska

O tym, że warto jeść ryby, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. W sklepach jest jednak ich ogromny wybór. Który gatunek warto wybrać, by cieszyć się jego naprawdę wieloma prozdrowotnymi właściwościami? Odpowiedź może zaskakiwać.

Dlaczego warto jeść halibuta?

Halibut to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. W jego mięsie można znaleźć takie składniki jak magnez, fosfor, potas, selen oraz witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, a także niacynę. To wszystko sprawia, że spożycie tej ryby wspiera prawidłowe działanie naszego organizmu, a także ma zbawienny wpływ na włosy, skórę, błonę śluzową, a także pomaga zapobiegać anemii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Halibut stanowi doskonałe źródło białka, a przy tym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę lub chcących schudnąć.

Dodatkowo ryba ta jest źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne.

Halibut wspiera ochronę przed rakiem dzięki zawartości kwasów omega-3, selenu i witaminy D, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Selen pomaga chronić DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a omega-3 mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. Metaanaliza opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition wykazała, że wyższe spożycie ryb bogatych w omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem raka piersi u kobiet. Regularne spożywanie halibuta jako części zrównoważonej diety może więc wspomagać profilaktykę nowotworową.

Halibut wspiera też zdrowie mózgu dzięki zawartości kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz selenu. Choć nie zawiera tyle tłuszczu co np. łosoś, nadal jest wartościowym elementem diety prokognitywnej. Regularne spożywanie ryb, takich jak halibut, może sprzyjać lepszej koncentracji, pamięci i ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Regularne spożywanie tej ryby może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zmniejszeniu ryzyka miażdżycy, udaru oraz zawału serca.

Te osoby nie powinny jeść halibuta

Są pewne ograniczenia związane z jedzeniem halibuta. Warto wiedzieć, że mimo jego wielu korzyści, nie jest on zalecany każdemu.

Z uwagi na dużą zawartość metali ciężkich, takich jak rtęć, zaleca się umiarkowane spożycie halibuta. Kobiety w ciąży, planujące dziecko oraz karmiące piersią powinny unikać częstego jedzenia tej ryby. Rtęć może przedostawać się do krwiobiegu i przez łożysko, co stanowi ryzyko dla rozwijającego się płodu.

Dzieci w fazie wzrostu również powinny jeść halibuta tylko sporadycznie, gdyż ich organizmy są bardziej podatne na wpływ toksyn.

Do grupy osób, które nie powinny zbyt często jeść halibuta, zalicza się również osoby z problemami nerkowymi oraz dną moczanową. Zawiera on bowiem puryny, które mogą nasilić objawy tych dolegliwości. Właśnie dlatego, mimo że ryba ta ma wyjątkowe wartości odżywcze, jej spożycie powinno być starannie przemyślane i dostosowane do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Zwróć uwagę przy wyborze halibuta

Podczas zakupu halibuta warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które pomogą nam wybrać najświeższą i najzdrowszą rybę. Świeży okaz powinien pachnieć delikatnie wodą morską, a jego oczy nie mogą być się zapadnięte. Istotna jest także jakość mięsa - ma być sprężyste, bez przebarwień i deformacji.

Po zakupie najwyższej jakości halibuta, możemy zabrać się za jego przygotowanie. Ta ryba świetnie smakuje zarówno pieczona, jak i smażona, ale najzdrowszym sposobem jej przyrządzenia jest gotowanie na parze.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę