Ryba już się nie rozpadnie. Wystarczy ta prosta sztuczka

Choć marzy nam się chrupiąca i złocista rybka z patelni, nie raz kończy się na tym, że zanim zdążymy ją przewrócić na drugą stronę, ona już się rozpadnie. W takich momentach niejedna pani domu ma ochotę załamać ręce. Na szczęście mamy świetny trik, który pomoże usmażyć rybkę idealną.

Smażona ryba nie rozpadnie się na patelniSmażona ryba nie rozpadnie się na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaprutko-Janicka

Mięso ryby ze wszystkich popularnych rodzajów białka zwierzęcego jest najdelikatniejsze. Do tego, by się ścięło, wystarczy niewielka temperatura. Właśnie z powodu tej delikatności smażenie ryby często kończy się jej rozpadaniem na patelni. To problem, z którym mierzy się wielu domowych kucharzy. Jak się okazuje, żeby go uniknąć, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie fileta przed smażeniem.

Większość osób kupuje ryby mrożone. Przed smażeniem należy je całkowicie rozmrozić. Najlepiej zrobić to w lodówce, układając rybę na sitku nad talerzem, by odciekła woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Po rozmrożeniu filet trzeba dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu usuniemy z niego nadmiar wody, który zawsze wytrąca się przy rozmrażaniu oraz zabezpieczymy się przed nadmiernym pryskaniem tłuszczu. Jeśli położymy na rozgrzaną patelnię wilgotną rybę, to, że będzie on pryskać na wszystkie strony, mamy jak w banku.

Jak najlepiej usmażyć rybę?

Aby taka rozmrożona ryba nie rozpadła się na patelni, należy natrzeć ją sokiem z cytryny przed panierowaniem. Ten zabieg wzmacnia strukturę mięsa i poprawia smak. Chodzi o kwasowy odczyn cytryny, który doskonale wpływa na rybę.

Po tym, jak już przeprowadzimy "kuchenne czary" z cytryną, rybę należy oprószyć solą i pieprzem do smaku. Dopiero na koniec obtaczamy ją w mące, jajku i bułce tartej. Ze względu na wysoką temperaturę spalania, najlepiej smażyć ją na maśle klarowanym przez ok. 4 minuty z każdej strony.

Dzięki temu ryba zachowa kształt, będzie soczysta i nie wyda intensywnego zapachu podczas smażenia. To prosty sposób na udane danie rybne.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dołącz do Klubu Świadomej Konsumentki
Dołącz do Klubu Świadomej Konsumentki © WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟