Ryba już się nie rozpadnie. Wystarczy ta prosta sztuczka

Choć marzy nam się chrupiąca i złocista rybka z patelni, nie raz kończy się na tym, że zanim zdążymy ją przewrócić na drugą stronę, ona już się rozpadnie. W takich momentach niejedna pani domu ma ochotę załamać ręce. Na szczęście mamy świetny trik, który pomoże usmażyć rybkę idealną.

Smażona ryba nie rozpadnie się na patelniSmażona ryba nie rozpadnie się na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaprutko-Janicka

Mięso ryby ze wszystkich popularnych rodzajów białka zwierzęcego jest najdelikatniejsze. Do tego, by się ścięło, wystarczy niewielka temperatura. Właśnie z powodu tej delikatności smażenie ryby często kończy się jej rozpadaniem na patelni. To problem, z którym mierzy się wielu domowych kucharzy. Jak się okazuje, żeby go uniknąć, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie fileta przed smażeniem.

Większość osób kupuje ryby mrożone. Przed smażeniem należy je całkowicie rozmrozić. Najlepiej zrobić to w lodówce, układając rybę na sitku nad talerzem, by odciekła woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Po rozmrożeniu filet trzeba dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu usuniemy z niego nadmiar wody, który zawsze wytrąca się przy rozmrażaniu oraz zabezpieczymy się przed nadmiernym pryskaniem tłuszczu. Jeśli położymy na rozgrzaną patelnię wilgotną rybę, to, że będzie on pryskać na wszystkie strony, mamy jak w banku.

Jak najlepiej usmażyć rybę?

Aby taka rozmrożona ryba nie rozpadła się na patelni, należy natrzeć ją sokiem z cytryny przed panierowaniem. Ten zabieg wzmacnia strukturę mięsa i poprawia smak. Chodzi o kwasowy odczyn cytryny, który doskonale wpływa na rybę.

Po tym, jak już przeprowadzimy "kuchenne czary" z cytryną, rybę należy oprószyć solą i pieprzem do smaku. Dopiero na koniec obtaczamy ją w mące, jajku i bułce tartej. Ze względu na wysoką temperaturę spalania, najlepiej smażyć ją na maśle klarowanym przez ok. 4 minuty z każdej strony.

Dzięki temu ryba zachowa kształt, będzie soczysta i nie wyda intensywnego zapachu podczas smażenia. To prosty sposób na udane danie rybne.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dołącz do Klubu Świadomej Konsumentki
Dołącz do Klubu Świadomej Konsumentki © WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować