Ryba już się nie rozpadnie. Wystarczy ta prosta sztuczka
Choć marzy nam się chrupiąca i złocista rybka z patelni, nie raz kończy się na tym, że zanim zdążymy ją przewrócić na drugą stronę, ona już się rozpadnie. W takich momentach niejedna pani domu ma ochotę załamać ręce. Na szczęście mamy świetny trik, który pomoże usmażyć rybkę idealną.
Mięso ryby ze wszystkich popularnych rodzajów białka zwierzęcego jest najdelikatniejsze. Do tego, by się ścięło, wystarczy niewielka temperatura. Właśnie z powodu tej delikatności smażenie ryby często kończy się jej rozpadaniem na patelni. To problem, z którym mierzy się wielu domowych kucharzy. Jak się okazuje, żeby go uniknąć, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie fileta przed smażeniem.
Większość osób kupuje ryby mrożone. Przed smażeniem należy je całkowicie rozmrozić. Najlepiej zrobić to w lodówce, układając rybę na sitku nad talerzem, by odciekła woda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?
Po rozmrożeniu filet trzeba dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu usuniemy z niego nadmiar wody, który zawsze wytrąca się przy rozmrażaniu oraz zabezpieczymy się przed nadmiernym pryskaniem tłuszczu. Jeśli położymy na rozgrzaną patelnię wilgotną rybę, to, że będzie on pryskać na wszystkie strony, mamy jak w banku.
Jak najlepiej usmażyć rybę?
Aby taka rozmrożona ryba nie rozpadła się na patelni, należy natrzeć ją sokiem z cytryny przed panierowaniem. Ten zabieg wzmacnia strukturę mięsa i poprawia smak. Chodzi o kwasowy odczyn cytryny, który doskonale wpływa na rybę.
Po tym, jak już przeprowadzimy "kuchenne czary" z cytryną, rybę należy oprószyć solą i pieprzem do smaku. Dopiero na koniec obtaczamy ją w mące, jajku i bułce tartej. Ze względu na wysoką temperaturę spalania, najlepiej smażyć ją na maśle klarowanym przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Dzięki temu ryba zachowa kształt, będzie soczysta i nie wyda intensywnego zapachu podczas smażenia. To prosty sposób na udane danie rybne.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.