Czy zdarza się, że twój żołądek niedługo po zjedzeniu śniadania domaga się już obiadu? Na pewno każda z nas padła ofiarą wilczego apetytu, dostarczając w konsekwencji organizmowi dużo kalorii, cukru, tłuszczu, itd. A stąd już krótka droga do nadprogramowych kilogramów. Co przyniesie zaspokojenie? W tej sytuacji powinniśmy sięgać po produkty, które ograniczają apetyt.
Czy zdarza się, że twój żołądek niedługo po zjedzeniu śniadania domaga się już obiadu? Na pewno każda z nas padła ofiarą wilczego apetytu, dostarczając w konsekwencji organizmowi dużo kalorii, cukru, tłuszczu, itd. A stąd już krótka droga do nadprogramowych kilogramów. Co przyniesie zaspokojenie? W tej sytuacji powinniśmy sięgać po produkty, które ograniczają apetyt.
Zacznijmy od migdałów. Wszystkie orzechy zawierają zdrowe dla serca tłuszcze, ale migdały mają najwięcej błonnika, który zapewnia uczucie pełności.
Mogą być alternatywą dla ciasteczek, batoników, cukierków i innych słodyczy. Badania pokazują, że spożywanie kilku garści orzechów w ciągu tygodnia (np. jako przekąski między posiłkami) może pomóc pozbyć się dodatkowych kilogramów i zapobiec chorobom serca.
Tekst na podst. womansday.com ms/(kg)
Awokado
Zielony, kremowy miąższ awokado jest nie tylko smaczny, ale również pełen błonnika i zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Innymi słowy, awokado jest owocem sycącym.
"Pokarmy bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe dłużej trawimy, co pozwala nam niwelować głód w ciągu dnia" - tłumaczy Erin Palinski, autorka poradnika "Belly Fat Diet for Dummies".
Badania wykazały, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i informują mózg o tym, że nasz żołądek jest już pełny.
Niektórzy twierdzą, że awokado jest jak obiad z sześciu dań, łączący w sobie białko, tłuszcz, witaminy, minerały, zielone warzywo i smak orzechów.
Jajka
Zażegnać głód pomogą jajka. Ostatnie badania Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge wykazały, że osoby z nadwagą spożywające jajka na śniadanie dłużej czuły się syte. Okazało się, że miały niższy poziom greliny, hormonu głodu, który odpowiada za zwiększony apetyt, a wyższy poziom leptyny - hormonu, który hamuje łaknienie.
"Jajka są idealnym połączeniem białka i tłuszczu, dlatego będą najlepszym wyborem na śniadanie" - wyjaśnia Julie Kaye, dietetyczka z Nowego Jorku.
Zawierają one cholinę. To substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała, która dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie.
Pieprz cayenne
Czy wiedziałaś, że ta przyprawa jest świetnym poskramiaczem łaknienia? Naukowcy z Purdue University w West Lafayette potwierdzili, że osoby, które dodają pół łyżeczki pieprzu cayenne do posiłku, spożywają 60 kalorii mniej następnego dania.
Poza tym ten rodzaj pieprzu nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale również obniża poziom cholesterolu.
Rośliny strączkowe
Porcja fasoli, soczewicy, ciecierzycy, która zwiera chude białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze, sprawi, że będziesz czuła się nasycona.
"Badania potwierdzają, że wymienione trio jest odpowiedzialne za utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi" - zaznacza Julie McGinnis, dietetyczka i właścicielka Gluten Free Bistro w Boulder. A stabilny poziom cukru we krwi pomaga utrzymać uczucie pełności przez dłuższy czas. Na przykład fasola jest niskokaloryczna i szybko zaspokaja głód.
Zupa
Ostatnie badania naukowców z Pennsylvania State University wykazały, że kobiety, które spożywały porcję niskokalorycznej zupy, dostarczały organizmowi podczas obiadu 100 kalorii mniej niż panie, które rozpoczynały dzień od zjedzenia kurczaka z ryżem lub zapiekanki.
Niewykluczone, że dzięki wysokiej zawartości wody zupa daje uczucie sytości, choć wypełnione błonnikiem warzywa i gorąca temperatura także przyczyniają się do ograniczenia apetytu. Warto wybierać niskokaloryczne wersje, np. jarzynową.
Jogurt grecki
Grecki jogurt zawiera dwa razy więcej białka niż naturalny. Jest bogatym źródłem błonnika, wapnia i żywych kultur bakterii. "Białka znajdujące się w żywności są głównym czynnikiem zaspokojenia głodu" - wyjaśnia Julie Kaye, dietetyczka z Nowego Jorku.
Pokarmy bogate w białko zawierają również kwasy tłuszczowe, które pomagają pozbyć się uczucia łaknienia przez dłuższy czas. Proteiny zawarte w jogurcie są dłużej trawione, czyli potęgują uczucie sytości.
Woda
Woda jest zarazem przyjemnym i najprostszym sposobem na zgubienie kilku kilogramów. Elizabeth DeRobertis, dietetyczka z Harrison zaznacza, że jej regularne picie pomaga ograniczyć głód.
Amerykańskie badanie wykazało, że osoby pijące przed posiłkiem dwie szklanki wody dziennie dostarczały organizmowi 75-90 kalorii mniej niż osoby, które nie spożywały jej wcale.