FitnessOdporność Eskimoski

Odporność Eskimoski

Żeby zachować zdrowie, najlepiej się wspomóc odpowiednią dietą i kapsułkami z olejem rybim.

Odporność Eskimoski

13.12.2005 | aktual.: 28.05.2010 00:10

Eskimosi to chyba najbardziej zdrowi ludzie na świecie. Nie nękają ich choroby nowotworowe, autoimmunologiczne, sercowe. Jak to możliwe, skoro ich dieta odbiega od znanych zasad zdrowego żywienia? Nie ma w niej warzyw i owoców, mało jest węglowodanów. Trudno mówić o jakiejkolwiek równowadze – aż 60 proc. stanowi tłuszcz. Bingo! W tym właśnie tkwi sekret. Niech jednak nie cieszą się zwolennicy diety dra Kwaśniewskiego. Eskimosi jedzą mięso rybie i focze, bogate w kwasy omega-3. *
*
Pamiętasz tran? *Pod jego postacią medycyna posiłkowała się dobrymi kwasami już dawno temu. Teraz ten niezbyt smaczny płyn zastąpiły gotowe kapsułki z olejami roślinnymi i rybimi, np. z wątroby rekina. Przydadzą się, bo spożywamy za mało kwasów omega-3. Dzienna dawka powinna wynosić ok. 2 g (Eskimosi jedzą 16 g). Przekłada się to na 2–3 porcje rybiego mięsa tygodniowo (w sumie 0,75 kg). Jesz tyle? Pewnie nie. A szkoda, bo
*
rybie oleje mają mnóstwo zalet. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, obniżają cholesterol, przeciwdziałają nowotworom. Ostatnie badania potwierdziły, że w znaczący sposób mogą hamować powstawanie chorób autoimmunologicznych.
Poprawiają też pamięć i koncentrację. Niektórzy naukowcy twierdzą, że minimalizują ryzyko dysgrafii i dysleksji. No i mają dodatkowo wielką zaletę – przyjmowanie ich w okresie jesienno-zimowym świetnie zwiększa odporność na choroby.

Kapsułki idealne *Aby zadziałały, powinnaś łykać je co najmniej przez miesiąc (1–2 tabletki dziennie). Im wcześniej zaczniesz taką kurację, tym lepiej, choć nigdy nie jest za późno. Na rynku znajdziesz wiele produktów z kwasami omega-3, ale nie wszystkie są jednakowo skuteczne. Wiele zależy od pochodzenia i stężenia składników aktywnych (szukaj jak najwyższych – czytaj napisy na opakowaniach). Patrz też, czy mają dodatki – wskazane są szczególnie te o właściwościach przeciwutleniających, np. wit. C i E.
*
Wzmocnij odporność *- Ruszaj się! Aktywność fizyczna (co najmniej 30 min) zwiększa ilość przeciwciał w organizmie. Uwaga! Nie forsuj się, bo dojdzie do wzrostu poziomu hormonów stresu, a to osłabi odporność.
*
- Śmiej się!
Optymiści mniej chorują, a gdy już im się to zdarzy, szybciej wracają do zdrowia. Jesteś smutasem? Często oglądaj komedie. Podczas godzinnego seansu w organizmie wzrasta poziom związku chemicznego pobudzającego układ immunologiczny.
- Dużo śpij. W nocy regeneruje się cały organizm, a wraz z nim nasza odporność. Nocą walczymy też z większością drobnoustrojów.
- Wypoczywaj, ile się da. Długotrwałe napięcie nerwowe uwalnia w mózgu substancje, które niszczą mechanizm obronny. Nie byłaś w tym roku na wakacjach? Jak najszybciej nadrób zaległości. Stosuj też proste techniki relaksacji, np. głębokie oddechy na leżąco.
- Wzbogać dietę w witaminy A, C i E. Zwalczają one wolne rodniki niszczące m.in. białe ciałka krwi – „zawiadowców” systemu odpornościowego. Jedz więcej warzyw i owoców, łykaj gotowe tabletki.
- Spożywaj więcej miedzi i cynku.Już niewielki ich niedobór zakłóca pracę układu odpornościowego. Miedź znajdziesz w ostrygach, orzechach, pestkach dyni i czekoladzie. Cynk – w owocach morza, mięsie, roślinach strączkowych.
- Unikaj używek. Alkohol wyczerpuje zasoby kwasów omega-3 w organizmie, a papierosy produkują masę wolnych rodników – potrzeba ich ciągłego neutralizowania osłabia odporność.

Anna Kondratowicz

Komentarze (0)