Prawda o bananach. Zwróć uwagę na kolor skórki

Brytyjski chirurg udostępnił filmik w sieci, w którym przedstawił ciekawe informacje na temat bananów. Okazuje się, że ten owoc zmienia swoje właściwości odżywcze w zależności od stopnia dojrzałości.

Zwróć uwagę na kolor skórki bananaZwróć uwagę na kolor skórki banana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Każdy stopień dojrzałości banana ma swoje unikalne właściwości. Wybór zależy od tego, czego aktualnie potrzebuje nasz organizm. Jednak niezależnie od tego, na jakim etapie dojrzewania, banany to zdrowa i wartościowa przekąska.

Rodzaje bananów

Najlepszym wyborem pod względem prozdrowotnym jest banan zielony i półzielony - przekonuje dr Karan Raj. Ten niedojrzały owoc zachowuje się jak probiotyk. Wpływa korzystnie na mikrobiom, co sprzyja trawieniu i poprawia ogólny stan zdrowia układu pokarmowego. Co ważne, zawiera stosunkowo mało cukru, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o niski poziom glukozy we krwi. Kolejny rodzaj banana, czyli z całkowicie żółtą skórką jest pełen antyoksydantów oraz zawiera największą ilość witaminy C i B5.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Warto podkreślić, że niektóre osoby unikają bananów z brązowym zabarwieniem, ponieważ obawiają się zepsucia, ale to błąd. Owoce, które posiadają brązowe plamki, mają wysoki poziom cukru. Dzięki temu szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Dodatkowo żółty banan pokryty ciemnymi plamami ma największą ilość antyoksydantów, przez co jego właściwości przypominają te, które znajdują się w zielonej herbacie.

Którego banana wybrać?

Zielone banany są polecane osobom z problemami jelitowymi. Ponadto ich niski indeks glikemiczny sprawia, że są dobrym wyborem dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej. Żółte i dojrzałe banany są idealne dla osób potrzebujących szybkiej energii oraz tych, którzy cierpią na choroby stawów lub układu krążenia. Z kolei banany z ciemnymi plamami najlepiej sprawdzą się u osób, które nie obawiają się wyższego poziomu cukru w owocach i chcą dostarczyć organizmowi najwięcej antyoksydantów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować