Prawda o bananach. Zwróć uwagę na kolor skórki
Brytyjski chirurg udostępnił filmik w sieci, w którym przedstawił ciekawe informacje na temat bananów. Okazuje się, że ten owoc zmienia swoje właściwości odżywcze w zależności od stopnia dojrzałości.
Każdy stopień dojrzałości banana ma swoje unikalne właściwości. Wybór zależy od tego, czego aktualnie potrzebuje nasz organizm. Jednak niezależnie od tego, na jakim etapie dojrzewania, banany to zdrowa i wartościowa przekąska.
Rodzaje bananów
Najlepszym wyborem pod względem prozdrowotnym jest banan zielony i półzielony - przekonuje dr Karan Raj. Ten niedojrzały owoc zachowuje się jak probiotyk. Wpływa korzystnie na mikrobiom, co sprzyja trawieniu i poprawia ogólny stan zdrowia układu pokarmowego. Co ważne, zawiera stosunkowo mało cukru, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o niski poziom glukozy we krwi. Kolejny rodzaj banana, czyli z całkowicie żółtą skórką jest pełen antyoksydantów oraz zawiera największą ilość witaminy C i B5.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie
Warto podkreślić, że niektóre osoby unikają bananów z brązowym zabarwieniem, ponieważ obawiają się zepsucia, ale to błąd. Owoce, które posiadają brązowe plamki, mają wysoki poziom cukru. Dzięki temu szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Dodatkowo żółty banan pokryty ciemnymi plamami ma największą ilość antyoksydantów, przez co jego właściwości przypominają te, które znajdują się w zielonej herbacie.
Czytaj także: Jak dodać owoce w diecie niejadka? 5 sprawdzonych trików
Którego banana wybrać?
Zielone banany są polecane osobom z problemami jelitowymi. Ponadto ich niski indeks glikemiczny sprawia, że są dobrym wyborem dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej. Żółte i dojrzałe banany są idealne dla osób potrzebujących szybkiej energii oraz tych, którzy cierpią na choroby stawów lub układu krążenia. Z kolei banany z ciemnymi plamami najlepiej sprawdzą się u osób, które nie obawiają się wyższego poziomu cukru w owocach i chcą dostarczyć organizmowi najwięcej antyoksydantów.
Czytaj także: Tak sprawdzisz, czy owoce były pryskane. Banalny trik
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl