Schabowy "po dubajsku". Przepis podbija sieć i dzieli internautów

Czy można połączyć klasycznego kotleta schabowego z najnowszym trendem rodem z Dubaju? Okazuje się, że tak! Przepis na chrupiącą panierkę z ciasta kataifi zdobywa miliony wyświetleń.

Dubajski schabowy
Dubajski schabowy
Źródło zdjęć: © TikTok

Czekolada dubajska podbiła świat swoim niezwykłym chrupnięciem, które zawdzięcza smażonemu na maśle ciastu kataifi. Co ciekawe, charakterystyczne kataifi zaczęto wykorzystywać nie tylko w słodyczach, ale również w daniach wytrawnych.

Schabowy po dubajsku – hit internetu

Kataifi to ciasto przypominające cienkie nitki makaronu, które po usmażeniu stają się niezwykle chrupiące. Choć tradycyjnie wykorzystywane jest w deserach bliskowschodnich, takich jak baklawa, coraz częściej pojawia się w nietypowych połączeniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rośliny przed urlopem. Co zrobić, by nie wyschły podczas nieobecności

Schabowy po dubajsku to połączenie tradycji z nowoczesnym twistem rodem z Bliskiego Wschodu. To właśnie ten kulinarny eksperyment wywołał falę komentarzy w sieci. Autorka popularnego profilu "Matka zawsze je ostatnia" postanowiła przygotować schabowego w wersji dubajskiej. Jak? Zamiast klasycznej bułki tartej użyła chrupiących nitek ciasta kataifi. Filmik z przepisem zdobył już ponad 1,6 miliona wyświetleń na TikToku!

Przygotowanie kotleta nie różni się znacząco od tradycyjnej wersji:

  1. Mięso jest rozbijane tłuczkiem i przyprawiane.
  2. Następnie obtacza się je w mące i jajku.
  3. Kluczowym momentem jest jednak zamiana bułki tartej na chrupiące kataifi, które wcześniej zostało usmażone na złoty kolor.
  4. Całość obsmaża się na gorącym tłuszczu z obu stron.

Efekt? Kotlet schabowy o niesamowitej chrupkości, który nawiązuje do najnowszych kulinarnych trendów prosto z Dubaju.

Internauci podzieleni – zachwyt czy profanacja?

Jak można się było spodziewać, przepis wywołał lawinę komentarzy. Część internautów była zachwycona nowym, chrupiącym wariantem schabowego. Nie zabrakło jednak głosów sprzeciwu: "Broń Boże, żeby tak psuć kotleta." "Kotlet schabowy jest najlepszy tylko nasz polski"; "To już przesada z tym Dubajem"; "Profanacja kotleta" - czytamy w sekcji komentarzy.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)