Prozdrowotne właściwości daktyli
Wystarczy jeść trzy dziennie, aby docenić płynące z nich korzyści. Oto, dlaczego warto sięgać po daktyle.
28.08.2015 | aktual.: 01.01.2016 18:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ochota na coś słodkiego zazwyczaj kończy się pochłonięciem całej tabliczki czekolady, paczki ciastek lub sporego kawałku ciasta z kremem. Tymczasem możemy w prosty sposób oszukać nasz organizm i wybrać daktyle. Te suszone owoce są równie słodkie, ale to zdrowsza alternatywa. Wystarczy jeść trzy dziennie, aby docenić płynące z nich korzyści. Oto, dlaczego warto sięgać po daktyle.
Cenny skład
Daktyle to skarbnica najważniejszych witamin oraz składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy m.in. spore dawki miedzi, potasu, kwasu foliowego, magnezu i witaminy B6. Zależnie od odmiany dodatkowo zawierać mogą witaminę C (odmiana Deglet Noor) lub witaminę A (Medjool). To także świetne źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny przy problemach układu pokarmowego. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i wykorzystuje się go w leczeniu hemoroidów.
Naturalne lekarstwo
Ze względu na sporą zawartość magnezu, daktyle polecane są w celu łagodzenia bólu i obrzęków. Badania wykazały też, że magnez z tych suszonych smakołyków można zmniejszyć zapalenie tętnicze, redukuje ryzyko chorób serca, Alzheimera i zapalenia stawów. Daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka.
Spożywane regularnie daktyle pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas dodatkowo ułatwia pracę serca. Wyniki badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że optymalny poziom magnezu w organizmie pozwala znacznie obniżyć ryzyko udaru.
Przekąska dla ciężarnych i uczniów
Daktyle powinny być włączone do jadłospisu osób, które uczą się lub pracują umysłowo. Wzmacniają koncentrację, podkręcają pracę mózgu, a tym samym sprawiają, że szybciej przyswaja się materiał i pamięta na dłużej.
Amerykańscy uczeni dowiedli również, że jedzenie daktyli korzystnie wpływa na przebieg porodu. U ciężarnych, które spożywały daktyle przez cztery tygodnie przed terminem porodu, nie zaobserwowano żadnych powikłań. Co ciekawe, owoce te pomagają w powrocie do wagi sprzed ciąży.
Na podstawie healthyfoodhouse.com/mp/WP Kobieta