Prozdrowotne właściwości daktyli
Wystarczy jeść trzy dziennie, aby docenić płynące z nich korzyści. Oto, dlaczego warto sięgać po daktyle.
28.08.2015 | aktual.: 01.01.2016 18:06
Ochota na coś słodkiego zazwyczaj kończy się pochłonięciem całej tabliczki czekolady, paczki ciastek lub sporego kawałku ciasta z kremem. Tymczasem możemy w prosty sposób oszukać nasz organizm i wybrać daktyle. Te suszone owoce są równie słodkie, ale to zdrowsza alternatywa. Wystarczy jeść trzy dziennie, aby docenić płynące z nich korzyści. Oto, dlaczego warto sięgać po daktyle.
Cenny skład
Daktyle to skarbnica najważniejszych witamin oraz składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy m.in. spore dawki miedzi, potasu, kwasu foliowego, magnezu i witaminy B6. Zależnie od odmiany dodatkowo zawierać mogą witaminę C (odmiana Deglet Noor) lub witaminę A (Medjool). To także świetne źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny przy problemach układu pokarmowego. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i wykorzystuje się go w leczeniu hemoroidów.
Naturalne lekarstwo
Ze względu na sporą zawartość magnezu, daktyle polecane są w celu łagodzenia bólu i obrzęków. Badania wykazały też, że magnez z tych suszonych smakołyków można zmniejszyć zapalenie tętnicze, redukuje ryzyko chorób serca, Alzheimera i zapalenia stawów. Daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka.
Spożywane regularnie daktyle pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas dodatkowo ułatwia pracę serca. Wyniki badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że optymalny poziom magnezu w organizmie pozwala znacznie obniżyć ryzyko udaru.
Przekąska dla ciężarnych i uczniów
Daktyle powinny być włączone do jadłospisu osób, które uczą się lub pracują umysłowo. Wzmacniają koncentrację, podkręcają pracę mózgu, a tym samym sprawiają, że szybciej przyswaja się materiał i pamięta na dłużej.
Amerykańscy uczeni dowiedli również, że jedzenie daktyli korzystnie wpływa na przebieg porodu. U ciężarnych, które spożywały daktyle przez cztery tygodnie przed terminem porodu, nie zaobserwowano żadnych powikłań. Co ciekawe, owoce te pomagają w powrocie do wagi sprzed ciąży.
Na podstawie healthyfoodhouse.com/mp/WP Kobieta