Co roku sypię wokół cebuli. Kosze pełne plonów robią wrażenie
W polskiej kuchni cebula to jedno z najchętniej używanych warzyw. W przydomowych ogródkach nie brakuje grządek, na których ją uprawiamy. Aby zwiększyć plony, wystarczy zastosować jeden prosty trik. Cebula będzie rosła jak szalona.
Cebula, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi, stanowi absolutnie nieodzowny składnik wielu potraw i to zarówno w wersji świeżej, jak i smażonej, bądź marynowanej. Przez to przez lata urosła do rangi jednego z najczęściej wykorzystywanych w polskich domach warzyw. Nie dziwi zatem to, jak popularna jest jej uprawa, a małe cebulki, idealne do posadzenia na grządce, można kupić nawet w delikatesach.
Jeśli już decydujemy się na to, by zasmakować szczypiorku, a później i cebuli z własnego ogródka, warto mocno się przyłożyć do uprawy. Roślina ta nie wymaga szczególnych warunków glebowych i jest łatwa w uprawie. Jeśli jednak zaniedbamy kilka zasad, nie będziemy się cieszyć dużymi plonami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sprawdzam" - Huawei Watch 5
Przede wszystkim musimy pamiętać o odpowiednim nawiezieniu swojej uprawy. W tym celu nie musimy wcale stosować wymyślnych mieszanek ze sklepu ogrodniczego. Wystarczy, że wykorzystamy... kuchenne odpadki.
Jednym z najprostszych sposobów jest wykorzystanie skórki od banana, która w normalnych okolicznościach zwykle po prostu ląduje w koszu na śmieci. Wystarczy pokroić ją na małe kawałki, wysuszyć, a następnie umieścić na grządce i wymieszać z ziemią. W procesie rozkładu, który rozpocznie się po niedługim czasie, skórka od banana uwalnia składniki odżywcze, które wspomagają wzrost cebuli.
Uprawa cebuli. O tym trzeba pamiętać
Alternatywą dla skórek od banana jest wykorzystanie skorupek od jaj. Z natury są one zbudowane z minerałów, wśród których dominuje wapń. Zamiast wyrzucać je do kosza po przygotowaniu jajecznicy, najlepiej odłożyć je na bok i wysuszyć. Gdy już odpowiednio wyschną, należy je rozdrobnić. Można to zrobić na przykład z pomocą moździerza. Ewentualnie zmielić całkowicie na proszek w malakserze. Tak przygotowany nawóz rozsypujemy na grządce i mieszamy z ziemią. Tak zasilone rośliny będą dorodne jak nigdy.
Należy pamiętać, że cebula najlepiej rośnie w ciepłych, suchych i dobrze nasłonecznionych miejscach. Nie lubi też zbyt ciężkiej ziemi, zatem warto zapewnić jej żyzne, przepuszczalne i próchnicze podłoże o zasadowym pH. Podlewanie cebuli zależy od warunków pogodowych – w czasie suszy należy robić to codziennie, a w pozostałe dni przynajmniej dwa razy w tygodniu. Regularne nawożenie i odpowiednia pielęgnacja to klucz do sukcesu w uprawie cebuli.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.