Taka cebula jest toksyczna. Zamiast do garnka, wrzuć do kosza
Cebula to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni, cenione za swój smak i właściwości zdrowotne. Jednak nie każdy wie, że w niektórych przypadkach jej spożycie może być niebezpieczne. Wszystko przez mykotoksyny.
Cebula to prawdziwa bomba zdrowotna. Zawiera witaminy C, B6, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, wapń i magnez. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chroniąc organizm przed chorobami.
Kiedy cebula może być toksyczna?
Cebula, mimo swojej trwałości, nie jest niezniszczalna. W pewnych warunkach może zacząć się psuć, co sprzyja rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów i substancji toksycznych. Jednym z najgroźniejszych zagrożeń są mykotoksyny, czyli toksyny wytwarzane przez pleśnie. Jeśli cebula ma na swojej powierzchni białe, zielone lub czarne plamy pleśni, nie powinna być spożywana. Odkrojenie fragmentu nic nie daje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Więcej nie rozpłaczesz się przy krojeniu cebuli. Sprawdzone sposoby
Innym niepokojącym sygnałem jest śliska, mokra skórka pod łuskami oraz nieprzyjemny, gnilny zapach. Takie zmiany mogą świadczyć o obecności bakterii lub procesach fermentacyjnych, które czynią cebulę niebezpieczną do spożycia. Ponadto cebula z ciemnymi plamami na skórce może być już w stanie zaawansowanego psucia się.
Spożycie zepsutej cebuli może wywołać poważne problemy zdrowotne. W zależności od rodzaju skażenia, objawy zatrucia mogą obejmować przede wszystkim: bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunkę, osłabienie oraz gorączkę.
Tak powinna wyglądać cebula do spożycia
Aby uniknąć problemów zdrowotnych, warto wiedzieć, jak powinna wyglądać cebula nadająca się do spożycia. Przede wszystkim powinna mieć twardą i jędrną konsystencję. Jej łuska ma być sucha i dobrze przylegać do warzywa, ponieważ jeśli łatwo się oddziela lub pod nią wyczuwalna jest śliskość, może to świadczyć o zepsuciu.
Zdrowa cebula ma jednolity kolor i nie powinna mieć żadnych przebarwień ani ciemnych plam. Kolejnym istotnym czynnikiem jest zapach – przed obraniem cebula nie może wydzielać nieprzyjemnej woni.
Cebulę należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Najlepiej trzymać ją w suchym i przewiewnym miejscu. Nie należy umieszczać cebuli w lodówce. Ważne jest również, aby nie przechowywać jej w pobliżu ziemniaków, które wydzielają wilgoć.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl