Pij jak najczęściej. Wspiera pracę serca, chroni wątrobę
Matcha to napój wybierany w modnych kawiarniach na całym świecie. Niestety japońscy producenci mają obecnie trudności z nadążeniem za rosnącym popytem na tę sproszkowaną zieloną herbatę.
Matcha, z jej bogatą historią i korzeniami w japońskiej ceremonii herbaty, jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do codziennej diety. Co warto wiedzieć o tym napoju uwielbianym przez tak wielu współczesnych influencerów promujących wellness? Przekonajcie się sami.
Czym jest matcha?
Zielona herbata została wprowadzona do Japonii z Chin na początku IX wieku i początkowo stosowano ją do celów leczniczych. Matcha pojawiła się znacznie później, w XVI-wiecznym Kioto - jako część tradycji ceremonii herbacianej rozwiniętej przez mistrza herbaty Sen no Rikyu. Obecnie istnieją różne klasy jakości matchy, od wersji "ceremonialnej" po "kulinarną", używaną np. w pieczeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?
Aby przyrządzić ten właśnie napój, należy zalać gorącą wodą sproszkowaną zieloną herbatę. Niektórzy dodają ją także do mleka, tworząc w ten sposób matchę latte.
Jak jest produkowana?
Matcha powstaje z liści nazywanych "tencha", które są uprawiane w cieniu przez kilka ostatnich tygodni przed zbiorem, aby skoncentrować smak, kolor i składniki odżywcze. Wymaga to budowy skomplikowanej konstrukcji z tyczkami i dachem filtrującym światło.
Liście tencha, bogate w chlorofil i L-teaninę (przyp. red. związek znany ze swojego relaksującego działania), są zbierane ręcznie i pozbawiane łodyg, następnie gotowane na parze, suszone i mielone między dwoma kamiennymi żarnami na ultradrobny proszek. Wyprodukowanie zaledwie 40 gramów matchy może zająć nawet godzinę, co sprawia, że jej produkcja jest średnio dwukrotnie droższa niż w przypadku standardowych liści zielonej herbaty.
Jakie są jej korzyści?
Wielu ludzi pije matchę ze względu na jej intensywny, trawiasty smak, ale innych przyciągają właściwości odżywcze tego napoju. Jest bogata w przeciwutleniacze i może wspomagać koncentrację dzięki zawartości kofeiny. Warto wiedzieć, że jedna filiżanka zawiera średnio 48 miligramów kofeiny, czyli nieco mniej niż kawa przelewowa, ale prawie dwa razy więcej niż tradycyjnie parzona zielona herbata.
Napój ten jest też bogaty w antyoksydanty. Oprócz tego chroni wątrobę, wspiera pracę mózgu, może pomóc uchronić się przed rakiem, a nawet wspomaga pracę serca.
Skąd taka popularność?
Japonia wyprodukowała 4176 ton matchy w 2023 roku, to ogromny wzrost w porównaniu z 1430 tonami w 2012 roku. Ponad połowa proszku jest eksportowana - według japońskiego ministerstwa rolnictwa - głównie do Stanów Zjednoczonych, Azji Południowo-Wschodniej, Europy, Australii i na Bliski Wschód.
Miliony filmów na TikToku, Instagramie i YouTube pokazują, jak przygotować napoje z matchą lub jak używać tradycyjnej bambusowej miotełki "chasen". Według ekspertów to właśnie media społecznościowe są odpowiedzialne za tak ogromną popularność matchy.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.