Tapas - hiszpańskie co nieco
Hiszpania, podobnie jak pozostałe kraje śródziemnomorskie, słynie z dobrej kuchni. Jednakże będąc tam na krótkiej, kilkudniowej wycieczce, ciężko wszystkiego spróbować. Dlatego koniecznie trzeba sięgnąć po tapas – są to różnego rodzaju niewielkie dania, zarówno zimne jak i gorące.
Dzięki ich niewielkim rozmiarom turyści mają szansę poznać wiele ciekawych potraw. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Hiszpańska kuchnia w miniaturze
Będąc w Hiszpanii trzeba koniecznie wybrać się na tapas. To doskonała okazja wypróbowania wielu dań tamtejszej kuchni. Porcje są naprawdę małe, więc na pewno zdołamy sięgnąć po wiele potraw.
Tapas – czyli przykrywki
Tapas mają swój początek w zwyczaju przykrywania kieliszka plastrem szynki po to, by do wina nie wpadały owady. Z czasem do szynki zaczęto dodawać chleb i oliwki.
Natomiast według legendy, tapas zawdzięczamy królowi Alfonsowi X Mądremu, który gdy zachorował, leczył się spożywając niewielkie posiłki i pijąc wino. Władca, gdy odzyskał zdrowie, zaczął popularyzować taki sposób odżywiania i dlatego zwyczaj podawania tapas wkrótce się rozpowszechnił.
Zamiast fast-foodów
Dzisiejsze tapas to niewielkie przekąski podawane na zimno lub na gorąco. Mogą to być faszerowane oliwki, sałatki, dania z warzyw, mięsa, ryb lub owoców morza. Te niewielkie dania serwują wszystkie restauracje i knajpki w hiszpańskich miastach, miasteczkach i wioskach. Często jada je się wczesnym popołudniem, bo w Hiszpanii obiad je się dopiero wieczorem. Podaje je się do wina, zazwyczaj gratis, choć w niektórych lokalach trzeba za nie zapłacić. To właśnie dzięki tym małym potrawom w Hiszpanii fast-food nie zdobył popularności.
Do wyboru do koloru
Do najpopularniejszych potraw podawanych w postaci tapas należą oliwki faszerowane papryką lub tuńczykiem; marynowane warzywa nadziewane anchois; sałatki, np. z bakłażana; mini tortille; tuńczyk.
Morskie specjały
Wiele mini przekąsek opiera się na owocach morza. Są to krewetki z salsą, smażone kalmary, gotowana ośmiornica posypana solą, marynowane małże.
Z gorących mięsnych dań podaje się też klopsiki, królika z grilla, smażone pieczarki, żeberka z chlebem, kebab.
Wiele tapas przyrządza się z szynki pata negra lub jamon serrano. Są to różne mini kanapki albo bób z szynką. Do wina serwuje się także pikantne kiełbaski chorizo lub kiełbasę z białą pleśnią - fuet.
Coś dla wegetarian
Wegetarianie również nie mogą narzekać na brak bezmięsnych potraw. Wśród nich są m.in: opiekany chleb z oliwą i pomidorami, smażone ziemniaki, ser owczy z La Manchy.
(sp/sr)