Tapas - hiszpańskie co nieco
Hiszpania, podobnie jak pozostałe kraje śródziemnomorskie, słynie z dobrej kuchni. Jednakże będąc tam na krótkiej, kilkudniowej wycieczce, ciężko wszystkiego spróbować. Dlatego koniecznie trzeba sięgnąć po tapas – są to różnego rodzaju niewielkie dania, zarówno zimne jak i gorące.
20.10.2011 | aktual.: 11.09.2018 15:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dzięki ich niewielkim rozmiarom turyści mają szansę poznać wiele ciekawych potraw. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Hiszpańska kuchnia w miniaturze
Będąc w Hiszpanii trzeba koniecznie wybrać się na tapas. To doskonała okazja wypróbowania wielu dań tamtejszej kuchni. Porcje są naprawdę małe, więc na pewno zdołamy sięgnąć po wiele potraw.
Tapas – czyli przykrywki
Tapas mają swój początek w zwyczaju przykrywania kieliszka plastrem szynki po to, by do wina nie wpadały owady. Z czasem do szynki zaczęto dodawać chleb i oliwki.
Natomiast według legendy, tapas zawdzięczamy królowi Alfonsowi X Mądremu, który gdy zachorował, leczył się spożywając niewielkie posiłki i pijąc wino. Władca, gdy odzyskał zdrowie, zaczął popularyzować taki sposób odżywiania i dlatego zwyczaj podawania tapas wkrótce się rozpowszechnił.
Zamiast fast-foodów
Dzisiejsze tapas to niewielkie przekąski podawane na zimno lub na gorąco. Mogą to być faszerowane oliwki, sałatki, dania z warzyw, mięsa, ryb lub owoców morza. Te niewielkie dania serwują wszystkie restauracje i knajpki w hiszpańskich miastach, miasteczkach i wioskach. Często jada je się wczesnym popołudniem, bo w Hiszpanii obiad je się dopiero wieczorem. Podaje je się do wina, zazwyczaj gratis, choć w niektórych lokalach trzeba za nie zapłacić. To właśnie dzięki tym małym potrawom w Hiszpanii fast-food nie zdobył popularności.
Do wyboru do koloru
Do najpopularniejszych potraw podawanych w postaci tapas należą oliwki faszerowane papryką lub tuńczykiem; marynowane warzywa nadziewane anchois; sałatki, np. z bakłażana; mini tortille; tuńczyk.
Morskie specjały
Wiele mini przekąsek opiera się na owocach morza. Są to krewetki z salsą, smażone kalmary, gotowana ośmiornica posypana solą, marynowane małże.
Z gorących mięsnych dań podaje się też klopsiki, królika z grilla, smażone pieczarki, żeberka z chlebem, kebab.
Wiele tapas przyrządza się z szynki pata negra lub jamon serrano. Są to różne mini kanapki albo bób z szynką. Do wina serwuje się także pikantne kiełbaski chorizo lub kiełbasę z białą pleśnią - fuet.
Coś dla wegetarian
Wegetarianie również nie mogą narzekać na brak bezmięsnych potraw. Wśród nich są m.in: opiekany chleb z oliwą i pomidorami, smażone ziemniaki, ser owczy z La Manchy.
(sp/sr)